I början av oktober såg flera Täbykyrkbybor att en vilsen höna vandrade omkring i området vid Hembergavägen. Någon la upp ett inlägg på Facebook och flera personer svarade. Men ingen ägare syntes till. Hönan valde sedan, helt självmant, att flytta in hos en familj i Kyrkbyn efter att ha spenderat helgen i deras trädgård.

Familjen kunde inte behålla hönan och ringde länsstyrelsen som i sin tur placerar hönan på Solgläntans katthem i Vallentuna.

Hönan var en tupp

Men i veckan fick historien en ny vändning. Det visar sig att hönan varit borta sedan början av september och att den inte alls var en höna, utan en tupp som heter Theodor.

 Ägaren till Theodor heter Ann-Katrin Lidström och bor inte långt från familjen dit Theodor flyttade i Kyrkbyn. Det var genom artikeln i Mitt i som hon förstod att det var hennes tupp som de tagit hand om.

– Vårt barnbarn delar ut reklam i området och såg att det var vår tupp som var med i tidningen, säger hon.

– Jag började skratta för jag tänkte att ”han är en riktigt överlevare”, vi var helt säkra på att han hade blivit tagen av ett rovdjur.

Mindre än andra

Theodor är eventuellt en gammelsvensk dvärgras, vilket gör att han är mycket mindre än andra tuppar. Det var inte första gången som han gett sig ut på äventyr. I stället för att ta hand om sina hönor som han borde begav han sig ofta ut på upptäcktsfärder.

– Vi skaffade honom och tre höns i augusti och han försvann varje kväll, ibland följde hönorna efter. Han var som riktig tonåring som struntade helt i tiden, säger Ann-Katrin Lidström.

Tuppen söker en ny familj

Efter att Ann-Katrins svärson sett artikeln ringde de till Solgläntans katthem för att berätta att de var deras tupp. Men det fanns ett problem. Då Theodor varit borta i flera veckor var Ann-Katrin Lidström tvungen att köpa en ny tupp, då tuppens roll i flocken är viktig.

– Hönorna behöver en tupp, det ska vara så i en besättning. Men att ha två tuppar är tyvärr inte bra, därför kan vi inte ta tillbaka honom, säger hon.

 Vilket Solgläntan katthem i Vallentuna, där Theodor just nu är inackorderad, håller med om.

– Det kan vara svårt att ha två tuppar tillsammans, säger Lena Engen Bäckström, som arbetar på Solgläntan.

Letar efter ett nytt hem

De är dock fast beslutna om att tuppen behöver hitta en ny familj och hoppas att någon vill förbarma sig över fågeln.

– Vi hoppas verkligen att någon hör av sig och vill ha honom. Han är väldigt snäll och flyger mycket, men han måste få sin lilla hönsflock.