– Jättemånga hör av sig till oss, både för att de vill bidra med hjälp och för att lära sig mer, säger Marie Ekberg från Sollentuna lottakår.

Det ökade intresset syns bland annat tydligt i att de kurser som Marie Ekberg och Ingrid George från Sollentuna lottakår anordnar blir fullbokade på nolltid.

–Vi hade en kurs som var full, då ringde de från Lottakårens riksförbund och frågade om vi kunde ta in 89 till! säger Marie Ekberg.

Sköt dig själv

En av kurserna heter ”Sköt dig själv” och handlar om att höja medvetandegraden och kunskapen kring den egna krisberedskapen hos medborgarna. Förr var den sex timmar lång och hölls på Försvarsgården i Häggvik, men på grund av pandemin har den bantats till två timmar och sker digitalt.

– Det blir lite platt att ha kursen digitalt, men det finns också fördelar. Det är inte krigsberedskap, vi pratar om vanlig krisberedskap. Alla har nog varit med om strömavbrott någon timme, men vad händer om om det blir flera dagar? Eller om vattnen är förorenat? Ha gärna mat hemma för en vecka eller mer, och skriv ner viktiga telefonnummer så att du har dem om mobilen laddar ur, säger Marie Ekberg.

Sollentuna lottakår försöker utöka antalet kurstillfällen, men medlemstillströmningen ställer även andra krav.

– Vi behöver ha fler introduktionstillfällen, och utbildningsplaner med varje individ. Och det är positivt att det finns en så stor vilja att vara med och bidra.

Visade upp sin krislåda

Marie Ekberg bidrar även med egna initiativ. Förra söndagen stod hon utanför sin port i Edsberg och visade upp vad hon har hemma i sin krislåda, och många grannar kom förbi och pratade om krisberedskap.

– En äldre kvinna kom och sa att hon hade kollat upp var närmsta skyddsrum fanns och så frågade hon om någon av de andra ville följa med och kolla på det. Jag blev jätteglad för då har man anammat det rätta tänket – att börja tänka i sin närhet och ta ansvar för den egna beredskapen, säger Marie Ekberg.

https://www.mitti.se/nyheter/frivilliga-krafter-rustade-for-en-samhallskris/repuje!IDYsNpZ1EXSgrjFY4GhbVA/