Inuti är byggnaden, som går under namnet Forskaren, ännu bara ett skal med en gigantisk spiraltrappa alla sju våningarna upp, men om ett år ska den vara inflyttningsklar.

Då ska här finnas företag och forskning inom det som kallas life science, tvärvetenskaplig utveckling av medicin och teknik som för liv och hälsa.

Först in är Elekta, som utvecklar produkter för strålning för behandling av cancer och hjärnsjukdomar.

Utställning

Tekniska museet kommer också att flytta in med en filial.

– Det blir som ett skyltfönster för livsvetenskaperna gentemot barn och unga, sade museidirektör Peter Skogh, när byggherren Vectura visade upp byggnaden för pressen i veckan.

Tidskapsel

En tidskapsel ska också byggas in, och den fylldes nu med tidsdokument. Angående landshövding Sven-Erik Österberg bidrog med ett länsstyrelsemärke, och en röd slips, som en personlig hälsning på detta hans sista uppdrag innan pensionen.

Skogh lade i en pacemaker och ett USB-minne, rektor vid Karolinska institutet Ole Petter Ottersen bifogade en text om hur viktigt det är med forskning. Även en KI-keps fick plats.

Mötesplats

Tanken med Forskaren är att knyta samman näringsliv och forskning. Men nedre planet i huset ska vara öppet för allmänheten.

Förutom Tekniska museet ska Urban Deli flytta in – och vissa kvällar finns DJ:s på plats.