Visionärer. Thomas Bjelkeman Pettersson och Anke van Lenteren vill att företaget ska växa men att starta verksamhet även i Sollentuna är inte aktuellt. "Det finns inte så mycket mark i Sollentuna", säger Thomas Bjelkeman Pettersson. Foto: Stefan Källstigen

Rotebroparets 170 foreller ger näring till 12 skördar om året

I en betonghall smids storslagna planer på att lösa framtidens livsmedelsproduktion. Ligger svaret i inomhusodlad fisk och grönsaker som växer i vatten? Ja är svaret om du frågar Thomas Bjelkeman Pettersson och Anke van Lenteren från Rotebro.

  • Publicerad 06:30, 8 jan 2022

Den anläggning vi planerar liknar inget annat i världen.

Utanför en lada vid Husby gård i Markim står bilar parkerade. Det och en diskret skylt där det står ”Johannas Stadsodlingar” är det enda som antyder att här finns en pilotanläggning som ägarna vill ska bli en del av framtidens livsmedelsproduktion.

– Vi vill skapa lokala och kretsloppsbaserade system, säger vd Thomas Bjelkeman Pettersson. Vi tycker att det är fel att transportera grönsaker över hela Europa.

Sedan drygt tre år jobbar en grupp food tech-entusiaster med projektet, som de hoppas ska leda till storskalig livsmedelsproduktion.

Från it-branschen

Thomas Bjelkeman Pettersson kommer från it-branschen men har även läst miljövetenskap. Hustrun Anke van Lenteren är grafisk designer och trädgårdsarkitekt.

De bodde i London innan de för 15 år sedan flyttade till Sverige och hus i norra Rotebro.

– Samtidigt började vi tänka mer och mer på hur maten produceras i Sverige och hur mycket som importeras. Till slut kom vi fram till det här konceptet, säger Anke van Lenteren.

Anke van Lenteren med småplantor som dragits upp i pluggar av kokosfiber. Foto: Stefan Källstigen

Deras lösning handlar om akvaponi, odling i vatten, en teknik som allt fler entreprenörer börjar nosa på.

170 simmande foreller

I anläggningen prunkar plantorna i stora vita plastflottar ovanpå bassänger. Vattnet kommer från två fisktankar vid betonghallens kortända. Där simmar 170 regnbågsforeller.

De utandas ammonium, som i två steg omvandlas till kväve i ännu en tank med bakterier. Kvävet i sin tur ger näring till grödorna.

De olika stationerna utgör ett slutet och cirkulärt system som hålls igång med el. Plantorna växer bra och med tolv skördar om året är produktiviteten hög. Men företaget Johannas Stadsodlingar AB står ännu inte i full blom.

Målsättningen ha en fiskodling med 20 gånger mer volym än i dag och en 80 gånger större grönsaksodling.

De har precis fått förhandsbesked av bygg- och miljötillsynsnämnden i Vallentuna om att få bygga en större akvaponisk anläggning intill.

Säljer till restauranger

Man för även diskussioner med fler investerare.

– Vi har inte såna pengar själva. Vi tror att vi har ett av de bästa sätten att odla akvaponiskt men det har aldrig gjorts riktigt så här förr. Den anläggning vi planerar liknar inget annat i världen.

De kunder som finns hittills är i första hand några restauranger och lokala gårdsbutiker.

– Vi siktar på restaurangbranschen, där finns ett uppdämt behov av bra lokala produkter året om, säger Thomas Bjelkeman Pettersson.

Odlingarna måste ske i större skala för att det hela ska bli lönsamt.

– Vi visar att det fungerar, men det går aldrig att få det att gå ihop i den här skalan. Vi konkurrerar med billig arbetskraft i södra Spanien. Men vi tänker stort. Vi vill bygga tio fabriker i framtiden nära storstäder i norra Europa, säger Thomas Bjelkeman Pettersson.

Akvaponisystem – så funkar det

Fisk odlas i tankar och utsöndrar ammonium.

Vattnet därifrån filtreras så att avföringen försvinner.

Vattnet förs in behållare med bakterier som i två steg omvandlar ammoniumet till kväve.

Spårämnen, som små mängder järn, tillsätts innan vattnet flyter ut i odlingsbassängerna.

Därifrån återförs sedan vattnet till fisktankarna.

Källa: Johannas stadsodlingar

Visa merVisa mindre

Nutid och framtid

På Johannas stadsodlingar arbetar tolv personer, varav hälften på heltid.

De producerar i dag 500 plantor i veckan.

Med den anläggning de projekterar för är tanken att producera 50 000 plantor i veckan.

”I stället för att ha en årsproduktion på 200 kilo fisk pratar vi om 35 ton”, säger Thomas Bjelkeman Pettersson.

Om företaget växer kommer det att anställas fler, men automatiseringsgraden blir hög och det blir inte så många.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna är bi-vänligaste i Sverige

Nyheter Behåller förstaplatsen i Naturskyddsföreningens kartläggning Sollentuna kommun hamnar på förstaplatsen 2022, precis som i fjol, i Naturskyddsföreningens årliga kartläggning över kommunernas arbete med att gynna bin och andra pollinatörer.fredag 24/6 6:40

Avrådan från att elda i hela Stockholms län

Nyheter Stor brandfara i värmen Lagom till midsommar avråder Storstockholms brandförsvar från eldning i hela länet. Orsaken är förstås det varma och torra vädret.torsdag 23/6 15:06

Kom ihåg att trycka på gröna knappen

Nyheter Pendeltågens dörrar öppnas inte automatiskt under sommaren Nu under sommaren, fram till och med 9 september, öppnas inte dörrarna på pendeltågen automatiskt så du måste du trycka på knappen om du vill klara av eller på.torsdag 23/6 13:19