Utanför en lada vid Husby gård i Markim står bilar parkerade. Det och en diskret skylt där det står ”Johannas Stadsodlingar” är det enda som antyder att här finns en pilotanläggning som ägarna vill ska bli en del av framtidens livsmedelsproduktion.

– Vi vill skapa lokala och kretsloppsbaserade system, säger vd Thomas Bjelkeman Pettersson. Vi tycker att det är fel att transportera grönsaker över hela Europa.

Sedan drygt tre år jobbar en grupp food tech-entusiaster med projektet, som de hoppas ska leda till storskalig livsmedelsproduktion.

Från it-branschen

Thomas Bjelkeman Pettersson kommer från it-branschen men har även läst miljövetenskap. Hustrun Anke van Lenteren är grafisk designer och trädgårdsarkitekt.

De bodde i London innan de för 15 år sedan flyttade till Sverige och hus i norra Rotebro.

– Samtidigt började vi tänka mer och mer på hur maten produceras i Sverige och hur mycket som importeras. Till slut kom vi fram till det här konceptet, säger Anke van Lenteren.

Deras lösning handlar om akvaponi, odling i vatten, en teknik som allt fler entreprenörer börjar nosa på.

170 simmande foreller

I anläggningen prunkar plantorna i stora vita plastflottar ovanpå bassänger. Vattnet kommer från två fisktankar vid betonghallens kortända. Där simmar 170 regnbågsforeller.

De utandas ammonium, som i två steg omvandlas till kväve i ännu en tank med bakterier. Kvävet i sin tur ger näring till grödorna.

De olika stationerna utgör ett slutet och cirkulärt system som hålls igång med el. Plantorna växer bra och med tolv skördar om året är produktiviteten hög. Men företaget Johannas Stadsodlingar AB står ännu inte i full blom.

Målsättningen ha en fiskodling med 20 gånger mer volym än i dag och en 80 gånger större grönsaksodling.

De har precis fått förhandsbesked av bygg- och miljötillsynsnämnden i Vallentuna om att få bygga en större akvaponisk anläggning intill.

Säljer till restauranger

Man för även diskussioner med fler investerare.

– Vi har inte såna pengar själva. Vi tror att vi har ett av de bästa sätten att odla akvaponiskt men det har aldrig gjorts riktigt så här förr. Den anläggning vi planerar liknar inget annat i världen.

De kunder som finns hittills är i första hand några restauranger och lokala gårdsbutiker.

– Vi siktar på restaurangbranschen, där finns ett uppdämt behov av bra lokala produkter året om, säger Thomas Bjelkeman Pettersson.

Odlingarna måste ske i större skala för att det hela ska bli lönsamt.

– Vi visar att det fungerar, men det går aldrig att få det att gå ihop i den här skalan. Vi konkurrerar med billig arbetskraft i södra Spanien. Men vi tänker stort. Vi vill bygga tio fabriker i framtiden nära storstäder i norra Europa, säger Thomas Bjelkeman Pettersson.