Skulpturen står, eller stod, placerad intill en gatukorsning i Blackeberg. "Depå med sköldpaddsrallyförare", av Lena Flodman.

Där har skulpturen stått sedan 2008. Fram till en dag i slutet av februari 2023. Plötsligt var skulpturen borta.

Vad hände?

"Vi vet att skulpturen blivit påkörd av en bil, men har inte kännedom om ytterligare detaljer i händelsen", skriver Anita Pettersson, konstintendent vid Stockholm konst, i ett mejl till Mitt i.

Skulpturen plockades bort från platsen och händelsen polisanmäldes. Skulpturen är gjord av aluminium, betong och rostfritt stål.

Skulpturen i originalskick.

Skulpturen i originalskick.

Frans Koolen

Stockholm konst fick kännedom om händelsen samma dag som påkörningen, den 21 februari.

Enligt Anita Pettersson hör det till ovanligheterna att offentlig konst förstörs på det här sättet.

"Inte alls vanligt, men det har hänt att konstverk har blivit påkörda av snöröjningsfordon eller dylikt vid några få tillfällen. Vid dessa skulpturer sätter vi upp mindre betongsuggor som skydd under vinterhalvåret."

Att offentlig konst bli påkörd i Bromma är däremot ovanligt. Enligt Anita Pettersson har det inte hänt tidigare.

Dramatik

Enligt polisen ligger stor dramatik bakom den påkörda skulpturen. Flera vittnen ska ha sett hur en bil på förmiddagen den 21 februari körde in i statyn och i ett träd i den här gatukorsningen.

I bilen satt tre personer.

Personen som tros ha suttit bakom ratten är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, misshandel och ringa vapenbrott. Personen är även misstänkt för att sprejat en av de andra i bilen med pepparsprej, en händelse Mitt i tidigare skrivit om.

Sprejad

Den person som blev sprejad fick enligt polisen uppsöka sjukhus. Den tredje personen i bilen medtogs till förhör men misstänks inte för brott, enligt polisen.

Stockholm konst hoppas att skulpturen ska gå att restaurera och i så fall ska den placeras ut i korsningen Wergelandsgatan-Holbergsgatan senare i år.

"Depå med sköldpaddsrallyförare" kommer dock inte att få något extra skydd.

"Eftersom händelser av detta slag är så ovanliga kommer vi inte att göra något förebyggande", skriver Anita Pettersson.

Förbipasserande och andra får i stället hoppas att två av konstverkets teman, depåtemat och rallyförartemat, borgar för att gatukorsningen i fortsättningen tryggar en trygg placering.

Det tredje temat, sköldpaddor, är kanske inte så mycket att hoppas på.