Familjen har tjatat lite om att hon borde söka till programmet. Men hon har aldrig riktigt kommit sig för, eftersom hon inte trodde att hon dög. Då tog systern saken i egna händer.

– De ringde från programmet och sa att de hade fått in en anmälan, jag visste ingenting, säger hon.

– Jag blev mest glad, men chockad att de ens hörde av sig. Det är ju en så stor grej!

För den som inte har så bra pejl på Hela Sverige bakar går det i huvudsak ut på att deltagarna varje vecka tävlar i två grenar: Paradbak och tekniskt bak.

Den som lyckas bäst totalt­ sett blir veckans mäster­bagare och vinner immunitet­ i nästa program. Den som lyckas minst bra får åka hem.

– Jag tränade nästan varje kväll i en månad inför. Normalt sett bakar jag kontinuerligt men inte varje vecka. Jag ville känna att jag hade koll på det mesta och hade en bredd, säger Petra.

Stressigt med tiden

De tävlande får vilka ingredienser och hur mycket de ska använda. Ytterligare stressmoment är att de bakar i ett tält med oberäknelig temperatur. Och – inte minst – på tid.

Ordet tufft sammanfattar situationen på ett bra sätt, menar hon.

– Man kan sitta framför tv:n i tio säsonger och tänka: Det där kan jag göra, men att stå utomhus med nya köksmaskiner och särkilt tidspressen. Den var absolut värst. Temperaturen i tältet går att parera på vissa plan. Men när det kommer till tiden­… misslyckas du i ett steg kan du inte rädda baket. Failar du med en botten hinner du inte göra om.

– Vid de tekniska baken måste man sortera upp allt i huvudet, försöka strukturera upp ett recept som man inte har en aning om, säger Petra.

Vad var bäst?

– Dels var det sjukt kul att tävla, dels gemenskapen med alla, vi blev som en stor familj. Kanske beror det på att man placeras i något som man inte har varit med om, så att man bygger relationer på en gång. Det var väldigt roligt att få den kontakten.

En stökig tidsoptimist

Vilka är dina starka, respektive svaga sidor? Kommer de att märkas?

– Min styrka är genom­gående, smaker. Jag är bra på smaker. Svagheter? Jag kanske är lite tidsoptimist. Ibland kan jag lägga lite mycket tid på något som borde gå ganska­ snabbt. Emellanåt, under de mest pressade situationerna är jag rätt stökig också.

Hur kommer tittarna att uppleva dig?

– Som glad och lugn. Jag tänker att jag måste lita på vad jag tänker och tycker och inte vika av från det bara för att någon annan gör något annat. Jag är nog också bra på att hålla stressen inom mig om man bortser från stöket, haha.

Har du något tips till andra­ hemmabagare?

– Ta ut svängarna lite mer! Hittar du ett recept, våga experimentera­. var lite modig­. Hitta på något nytt!