Skulptör. Carl-Gustaf Ekberg debuterade som skulptör i 65-årsåldern och har utsmyckat flera offentliga platser runt om i Sverige. Foto: Anton Kyhlbäck

Rondellkonst i Danderyd firar 15 år

Skulptören Carl-Gustaf Ekbergs verk fyller två av rondellerna i Danderyd. Femton år efter att det första kom på plats hoppas han på att få förgylla fler rondeller i kommunen.

  • Publicerad 10:00, 6 nov 2021

Det får gärna vara dubbelkrökta ytor också

Skulptör. Carl-Gustaf Ekberg debuterade som skulptör 1965: "Jag trodde inte jag skulle bli konstnär. Det visar för mig att alla människor bär på anlag som man inte känner till." Foto: Anton Kyhlbäck

Sedan 2006 och 2014 pryder konstverken Livskraft och Energi rondellerna i Mörby centrum och vid Djursholmsporten, där hundratals personer passerar varje dag.

Mitt i träffar konstnären bakom verken, Carl-Gustaf Ekberg, i hans ateljé vid Näsby slott. Carl-Gustaf berättar att han trots sin höga ålder, 91 år, inte har planer på att sluta.

– Jag är här ungefär en gång varannan vecka. Jag önskar att det skulle vara mer men det är mycket annat som tar tid, säger han.

Livskraft och Energi

För 15 år sedan avtäcktes konstverket Livskraft. Det var också ett av de första konstverk Carl-Gustaf Ekberg ställde ut. Redan 1995 visades verket, fast i mindre format, när han gjorde debut som skulptör.

– Jag gjorde den när jag var lärling hos Axel Wallenberg, innan jag debuterade. Jag hade en idé om ett enkelt konstverk med tre punkter.

Med stöd från sin mentor och inspiration från naturen kom konstverket till. Han beskriver sin konst som optimistisk.

– Jag försöker inte krångla till mina idéer. Skulpturerna ska vara enkla, rena och i fria former.

Energi. 2014 avtäcktes konstverket Energi som är 2,5 meter hög i rondellen Vendevägen/Mörbyleden. Foto: Anton Kyhlbäck

Livskraft. 2006 invigdes konstverket Livskraft vid Mörby centrum, en av rondellerna intill Busstorget. Den är 2,8 meter hög och gjort i Bohusgranit. Foto: Anton Kyhlbäck

Monumentalkonstverket, som det kallas på grund av det stora formatet, föreställer tre blad på en växt. Carl-Gustaf Ekberg förklarar att den fångar ett ögonblick i naturen.

– Det är två blad som håller ner det tredje, i ögonblicket innan den ska blomma.

Några år senare kom idén till konstverket Energi, som avtäcktes 2014, till rondellen vid Vendevägen och Mörbyleden. Det blev en uppföljning på Livskraft.

– Livskraft har tre punkter. Jag ville göra något liknande med en punkt, och dubbelkrökta ytor. Den växte fram successivt, säger han.

Han berättar att hans fru Kerstin Ekberg, som också är konstnär, hjälpte till att hitta den slutgiltiga formen.

– Hon påpekade att delen där bak på Energi var för stor. Så när jag gjorde justeringarna kändes det helt rätt, säger Carl-Gustaf.

Vill göra mer rondellkonst

Carl-Gustaf Ekberg har även en förhoppning om att fylla två rondeller till, med sin konst.

– Det blir de största hittills, 3,5 meter höga. Den ena rondellen är den vid Danderyds kyrka, in- och utfarten vid motorvägen, och den andra är i Arninge.

Tanken är att rondellen vid kyrkan kan bli sista delen i hans serie med Livskraft och Energi – om han hittar någon som vill sponsra miljonprojektet.

– Livskraft och Energi har en och tre punkter. Jag vill göra den sista i serien med två punkter.

Offentliga verk

Carl-Gustaf Ekberg har åtta offentliga konstverk runtom i Sverige. Hans första konstverk var en byst av Axel Munthe som hittas i Villa San Micheles trädgård, Capri, Italien.

Tre av konstverken hittas i Danderyd och Täby: Livskraft, Energi och skulpturstråket i Centralparken.

2017 invigdes en ”guidad meditation” till skulpturstråket och bronsstatyerna i Centralparken i Täby, där besökare kan lyssna till historier om parken och prova qigong.

Källa: Carl-Gustaf Ekberg

Visa merVisa mindre