Det var inte bättre förr. Krögaren Gabriel Dag vet det. Han är precis som Malmgrenska krogen en institution i Hammarbyhöjden.
– Takplattorna var bruna. Efter rökförbudet målade jag om och bytte innertak. I dag är lokalen fräschare, luften och arbetsmiljön bättre, säger den i dag 59-årige krögaren.
Han har egentligen inget emot cigaretter. Precis som kroggästerna går han då ut på Finn Malmgrens plan.
– Jag röker då och då. Jag tycker det är toppen.
Askkoppen på Finn Malmgrens plan står inte långt från statyn av Finn Malmgren på polarisen.
Anders Björklund
"Rökte friskt trots rökförbud"
Att befinna sig i konstant rökluft är något annat. Och så var det innan förbudet 1 juni 2005.
– En del kunde röka fyra cigaretter på en öl. Även middagsgäster hade för vana att ta en cigg efter maten, säger han.
Gabriel Dag visar den tillbyggda verandan där det arrangeras quiz varannan söndag. På verandan står Carl Röckert Petrén för kvällens service. Karln är dock för ung för att ha bevistat krogar innan förbudet.
– Men jag har jobbat i Frankrike där folk rökte friskt trots rökförbud. Det var inte nice. Man luktar skit och hostar när man kommer hem, säger han.
Fransosen är möjligtvis Europas "kärringen mot strömmen". Att få Hammarbyhöjdenbon att finna sig i direktiven från högre ort var dock inte några problem enligt Gabriel Dag. Det tog 2-3 månader att jobba bort gästernas slentrian.
– Folk tände sina cigaretter av gammal vana, men bad om ursäkt när vi informerade. Alla förstod att det bara var att gilla läget.
Åldrats med gästerna
Från början var man dock krogpersonalen tveksam till förbudet. Många förknippade krogbesök med rökning.
– Jag är nästan övertygad om att en och annan i ren protest bojkottade krogen den första tiden. Men sedan såg vi att detta var fan ett bra beslut.
Det märks på restaurangens gäster att krögaren med det oklanderligt bakåtkammade håret är en populär prick. En del stammisar har hängt med sedan Gabriel Dag tog över 1991. För att få perspektiv upphörde Sovjetunionen i slutet av samma år.
– Jag har åldrats tillsammans med gästerna. Jag ser nu fjärde generationen. Det är gästerna från då, deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Krögaren Gabriel Dag är nästan som en evig ros i Hammarbyhöjden. Han har drivit restaurangen på Finn Malmgrens plan sedan 1991.
Anders Björklund
Ute på torget står stadens soptunna med askkopp. Inte långt ifrån den finns statyn av polarforskaren Finn Malmgren som avled på den arktiska isen i närheten av Svalbard.
Polarforskarens namn sitter på både torget och den tidigare inrökta krogen. Men numera är det Finn Malmgren själv som nås av en och annan rökpust.
– Ja, han lider, säger Gabrel Dag och skrattar med hjärtlig galghumor.