Skelett. Utanför familjens hus på Hällvägen i Järfälla trängs skelett och zombier. Foto: Erik Lejdelin

Rogers trädgård skrämmer slag på kvarteret

Nu för tiden tar barnen en annan väg till skolan. För på Hällvägen i västra Jakobsberg har Roger Jansson byggt upp ett skräcklandskap som alla hariga undviker. – Det har ballat ur.

  • Publicerad 06:46, 31 okt 2021

Hon tar tomten på baksidan och jag fick fria händer på framsidan. Sedan dess har det ballat ur.

Hällvägen 5 i västra Jakobsberg är ingen plats för den lättskrämde. Eller "Hell Road" som en granne nu kallar den efter att Roger Jansson gått "bananas" med sitt trädgårdspynt.

För det är nämligen inte gulliga trädgårdstomtar som möter förbipasserande, utan mumier, zombier, avhuggna händer, skelett och liemän. I ett av fönstret projiceras på kvällarna en film på människor som försöker ta sig ut genom fönstret. En rökmaskin pyser ut dimma.

– Jag började med en zombie. Min fru tyckte egentligen att det räckte där. Men sen kom vi överens om att hon tar tomten på baksidan och jag fick fria händer på framsidan. Sedan dess har det ballat ur.

Det skulle hon inte ha gått med på?

– Haha nej.

Tröttnade på att klippa gräset

Det var för ett par år sedan som Roger Jansson tröttnade på att klippa gräsmattan. För att hindra växter och annat grönt att tränga sig upp la han på en gummiduk och hällde på flera ton med sten.

– Jag ville göra en svensk öken.

Han fick sen för sig att börja pynta, och hittade zombien som försöker ta sig upp ur marken. Efter den fick Roger Jansson blodad tand. Han hittade flera "gubbar" på nätet och på sina resor runtom i Sverige. Skräckkabinettet växte.

Vad är grejen med skräcktemat, kollar du på mycket skräckfilm?

– Nej nej. Jag vet inte riktigt varför, det är väl någon dragning till det morbida.

Pågår året om

Det här är inte heller begränsat till Halloween. Det här pågår alltså året om. Till jul får "gänget" tomtemössor och till midsommar pryder han skallarna med blomsterkransar.

– De flesta tycker nog att det är rätt kul. Det stannar bilar hela tiden och fotar och filmar. Det har ju blivit en snackis minst sagt.

Grannarna skeptiska

När Mitt i är på plats och frågar några av grannarna är de minst sagt skeptiska till den pågående skräckshow som pågår längs med gatan.

Vad tänker du med grannarna reaktioner?

– Haha, det får de väl ta. Det är min tomt. Jag har förstått att några av barnen haft det lite jobbigt på väg till skolan. De tar andra vägar nu när det blir mörkt på morgonen.

Vad kostar allt det här?

– Ingen aning.

Har din fru fått se fakturorna?

– Det hoppas jag inte.

Skräckmästare. Roger Jansson är egentligen inte särskilt intresserad av skräckfilmer och horror. Foto: Privat