Det är höstlov och trots att det har varit handbollsfritids hela dagen är energin hög i Tyresöhallen. Bollarna viner genom luften.

– Samling vid mattorna!, ljuder ledaren Zandra Eklunds stämma genom tjattret.

Nästan alla som är här tillhör Tyresö Handbolls P12-lag, alltså pojkar födda 2012. Att de brinner för sporten är en underdrift. Alla tränar, många går på handbollsfritids på fritiden och de vägrar missa en enda av seniorlagens hemmamatcher.

För en tid sedan tog de sitt engagemang ett steg längre och bildade en hejarklack, med tillhörande tifogrupp. Den sistnämnda delen var det Svante Edman som initierade.

– Jag tycker det är kul att måla och gillar att heja. Så jag önskade mig lakan och färg i julklapp och började måla tifon. Ibland gör jag dem själv, ibland är andra med.

Drar i gång publiken

Vissa av dukarna är stora och kräver tre personer som håller upp dem, andra är mindre och kan fästas på glaset som skiljer läktaren från planen. Med trumma, tifon och egenskrivna ramsor höjer de stämningen på läktarna när seniorlagen spelar.

Ett av de största tifona hittills. "Bejan" är en av tränarna för elitlagen.

Ett av de största tifona hittills. "Bejan" är en av tränarna för elitlagen.

Pekka Pääkkö

– Vi har fått höra att det är bättre drag när vi är med, det är fler som hejar då. Kommentatorerna brukar också säga till publiken att alla ska hjälpa klacken, säger Melker Eklund.

– Andra kommer i gång när vi börjar sjunga, säger Sasha Bergerhoff.

Enligt Zandra Eklund har laget med 29 spelare alltid varit bra på att heja på varandra när de spelar. Från det vanliga "heja heja" för kompisarna var steget inte långt till att göra om befintliga ramsor från andra lag till ramsor om Tyresös gulröda stolthet.

Flera av killarna brukar trumma och enligt Oliver Granström är det inte särskilt svårt.

Frank Eklund visar upp den nya trumman, donerad av sportchefen Jan Flinckman.

Frank Eklund visar upp den nya trumman, donerad av sportchefen Jan Flinckman.

Pekka Pääkkö

– Man kanske tränar hemma någon gång men sen på match, när alla står och sjunger ramsorna, så kör man bara. Det brukar gå bra.

Vill sälja halsdukar

I mitten av oktober startade klubben en insamling för tifogruppen. De behövde färg, lakan och en ny trumma för att utvecklas vidare. Tyresö Handbolls sportchef Jan Flinckman donerade en trumma och på bara några veckor samlades det in minst 7 000 kronor.

Åsikterna om vad pengarna borde användas till är spridda. En idé är att göra halsdukar som kan säljas före matchen.

– Det kan bli ett eget tifo också om alla står och viftar med sina halsdukar på läktaren, säger Melker Eklund.

Alla dukar är handmålade av killarna. På matchdag sätter de upp Frank Eklunds tifo på glaset mot planen, så att laget kan se det ordentligt.

Alla dukar är handmålade av killarna. På matchdag sätter de upp Frank Eklunds tifo på glaset mot planen, så att laget kan se det ordentligt.

Pekka Pääkkö

Det roligaste enligt Melker hade varit om de kunde göra en duk som sträckte sig över hela läktarens mittsektion.

Frank Eklund är något yngre än de andra och spelar i P14-laget. Han har flera idéer kring hur man kan skylta med sitt supporterskap.

– Om jag någon gång får tandställning så ska den vara röd och gul. Och när jag tar studenten så ska jag måla ansiktet gulrött.