Glad. Robin Delselius ser fram emot sommaren. Planen är att öppna under Kristi himmelsfärd-helgen. Foto: Eva Tonström

Robin Delselius köper Systrarna i Grisslinge

Kanske är det något som många har väntat på – att Robin Delselius köper tillbaka sin mammas konditori i Grisslinge. Nu har det hänt.

  • Publicerad 16:49, 16 feb 2022

Han har redan fem egna konditorier och är barnbarn till Jan Delselius som startade det första Delselius konditori i Gustavsberg i mitten av 1980-talet. Nu köper Robin Delselius tillbaka Systrarna Delselius i Grisslinge som hans familj en gång drev.

De senaste fem åren har Systrarna ägts och drivits av andra, men nu går det alltså tillbaka till familjen igen.

– Det känns som att komma hem. Jag är uppvuxen här ute och har sprungit runt i lokalerna sedan jag var barn, så jag gör det här med hjärtat verkligen. Mamma har alltid var en stor inspiration för mig. Hon förlorade tyvärr kampen mot cancern 2019. Det här är en hyllning till henne, säger Robin.

Vad säger din morfar om det här?

– Haha jag berättade för honom i måndags och han blev jätteglad! Han brukar säga att jag har tagit Delselius till nästa nivå, Delselius 2.0. Det är roligt.

Renovera och bygga ut

Robin tar över lokalerna första april, då väntar en stor renovering. Planen är också att bygga ut både inomhusdelen och ny uteservering på kortsidan av huset, mot stora parkeringen. Men det blir inte klart förrän efter sommaren, enligt Robin.

– Vi vill få tillbaka Delseliuskänslan och atmosfären i lokalerna igen, det ska kännas mysigt och familjärt, med allting lagat från grunden. Det är så vi alltid har gjort, vi gör allt själva.

Personalen blir en blandning av tidigare Delselius-medarbetare och de som jobbar på Systrarna i dag.

– Personalen följer med i köpet om de vill och vi kommer att lära upp alla hur vi jobbar.

En hybrid

På menyn kommer märkas, förutom bröd och bakverk som tidigare, mer brunchinriktat och mer lagad mat, enligt Robin.

– Jag tänker mig en hybrid mellan konditori, kafé och restaurang. Vet inte exakt hur ännu, men det kommer att bli bra.

Robin Delselius bageri i Grisslinge är tänkt att öppna i slutet av maj. Det kommer att finnas en tillfällig popup-butik utanför från 1 april tills allt är klart inomhus, enligt Robin.

Utökar. Här längs kortsidan av huset blir det en ny utbyggnad och terass. Foto: Eva Tonström

Två generationer Delselius. Robin med morfar Jan. Foto: Hampus Marcussen

Robin Delselius bageri

Finns på Södermalm, i Gamla Enskede, Sickla Köpkvarter, Kvarnholmen och Stavsnäs vinterhamn. 2020 vann han DN:s Gulddraken för Stockholms bästa kafé.

Morfar Jan Delselius öppnade första konditoriet i Gustavsbergs centrum 1986 och 1999 startade han Delselius bakficka i Grisslinge tillsammans med sina tre barn.

Efter fem år tog Robins mamma och moster över i Grisslinge och drev det som Systrarna Delselius fram till 2017 då de sålde verksamheten. 

Idag drivs Delselius i Gustavsberg av Robins morbror, som även driver Café Tornhuset och Deliverkstan i Gustavsbergs hamn.

Visa merVisa mindre