Med dryga veckan kvar till höstlovet, som börjar den 26 oktober, vittnar flera företag om att resandet från Stockholm ser ut att ta fart trots smittspridningen.

För SJ:s del är det resor från Stockholm till Göteborg, Malmö och Jämtlandsfjällen som bokas mest.

– Även om resandet är på lägre nivåer i år jämfört med förra året på grund av de omständigheter som råder så är resande på höstlovet populärt. Överlag har fritidsresandet återhämtat sig en del sen pandemins början, säger Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

Bussbolaget Flixbus ser också att resenärerna börjar komma tillbaka även om de fortsatt är färre än innan covid-19. Pandemin har också styrt om vart resenärerna vill åka. Tidigare toppdestinationer under höstlovet som Oslo och Köpenhamn väljs bort. Nu reser stockholmarna i stället kortare sträckor.

–  Vi ser att fler väljer att resa mer lokalt med en restid på max två till tre timmar, säger Kajsa Ekelund, PR-chef på Flixbus.

Extra avgångar till Kanarieöarna

Gotland lockar också. Här tror färjebolaget Destination Gotland att resandet på höstlovet till och med kan slå lovet 2019. Just nu är det 20 procent fler bokade resor inför vecka 44, jämfört med läget inför lovet i fjol. Färjebolaget har också sett tydliga resetoppar under helgerna i höst.

–  Det är sannolikt ett resultat av att färre väljer att resa utomlands, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

Trots ett stort ras för utlandsresorna vittnar även charterbolagen om ett ökat ressug. Tui, som har färre öppna hotell och flyglinjer på grund av pandemin, har tappat tre fjärdedelar av sina höstlovsresenärer jämfört med ett vanligt år. Men efterfrågan på lovresor från Stockholm har ändå varit större än man räknat med, uppger presschefen Adam Györki på Tui.

– Det har gjort att vi satt in extra avgångar till Kanarieöarna och Cypern som är de mest populära resmålen, säger han.

Kritik efter trängsel

Alla resebolag Mitt i kontaktakt säger att de har anpassat sina rutiner för att det ska gå att åka på ett säkert sätt.

SJ, som i somras fick kritik för trängsel i vagnarna, vill inte säga hur stor andel av platserna på tågen som är avspärrade. Det varierar mellan olika tågtyper, enligt kommunikatören Simon Hermansson. Men för att resenärer som inte åker tillsammans lättare ska kunna hålla avstånd har SJ tagit fram en tydligare karta över snabbtågen där det lätt går att se vilka stolar som är avspärrade, lediga och bokade.

–  Det gör det enklare att boka en plats där man inte behöver sitta intill någon. Samtidigt kan familjer eller andra sällskap som vill det boka så att sitter tillsammans, säger Simon Hermansson på SJ.