Risk för trängsel. Under allhelgonahelgen brukar 70 000 besökare komma till Skogskyrkogården. Foto: Sacharias Källdén

Risk för trängsel när tusentals besöker kyrkogårdarna

Bilar är förbjudna när tusentals besökare väntas till Skogskyrkogården under allhelgonahelgen. Res på något annat sätt eller tänd ett ljus hemma i år är råden från staden.

  • Publicerad 19:00, 24 okt 2020

Fler än 70 000 besökare brukar komma till Skogskyrkogården under allhelgonahelgen. Därför stängs både den och Sandsborgskyrkogården, precis som tidigare år, av för all biltrafik under lördagen och söndagen. Rådet från stadens kyrkogårdsförvaltning är att låta bilen stå, trots pandemin.

– Det kommer att vara mer problematiskt i år när många inte vill åka kommunalt men det kommer att bli mycket svårt att hitta parkering så därför ber vi människor att ta sig till kyrkogårdarna på annat sätt, säger förvaltningschefen Svante Borg.

SL kommer att sätta in extra bussar mellan Skogskyrkogården och Gullmarsplan på lördagen den 30 oktober men uppmanar alla att undvika att resa kollektivt till begravningsplatserna.

Svante Borg medger att rådet att låta bilen stå går på tvärs med rekommendationen från SL att välja bort kollektivtrafiken. 

– Det här krockar men vi kan inte släppa in bilar på kyrkogården. Det skulle bli kaos. Vi ber därför alla att använda hela veckan istället för att bara komma på helgen, säger Svante Borg.

Tänd ett ljus hemma

Även Norra Begravningsplatsen i Solna brukar ha flera tusen besökare vid allhelgona. Här går det att köra in med bil men det kommer bli svårt med parkeringsplatser vid alla kyrkogårdar, varnar Svante Borg. Han vädjar därför också till stockholmarna att fundera på om de kan hedra sina anhöriga på andra sätt det här året.

– Vi förstår att många vill besöka gravarna, särskilt ett sånt här år när många har varit med om alldeles för snabba avsked, men vi vill inte bidra till en ökad smittspridning. Därför kan det vara en bra idé att tända ett ljus och ha en minnesstund hemma just i år, säger Svante Borg.

Råden inför allhelgona

Här är råden från Stockholms stad, Region Stockholm, Storstockholms Lokaltrafik, och Smittskydd Stockholm:

Gör allhelgonahelgen till en allhelgonavecka. Gör gärna ditt besök på regionens kyrkogårdar, minneslundar, begravningsplatser och andra minnesplatser mellan måndag 26 oktober och fredag 30 oktober.

Antalet parkeringsplatser är mycket begränsade. Cykla eller gå till begravningsplatsen om du har möjlighet.

Undvik att resa kollektivt. Tunnelbana, bussar och tåg riskerar att bli extra trånga om många vill besöka stora begravningsplatser samma dagar och tider.

Kliv inte på en buss eller ett tunnelbanetåg där det redan är fullt, utan invänta en avgång där du kan hålla avstånd till andra resenärer ombord.

Tänd ett ljus hemma eller välj en annan plats för din minnesstund.

Tänd ett ljus via någon av de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder.

Stanna hemma om du har förkylningssymtom, även om du bara känner dig lite sjuk.

Visa merVisa mindre