Fler än 70 000 besökare brukar komma till Skogskyrkogården under allhelgonahelgen. Därför stängs både den och Sandsborgskyrkogården, precis som tidigare år, av för all biltrafik under lördagen och söndagen. Rådet från stadens kyrkogårdsförvaltning är att låta bilen stå, trots pandemin.

– Det kommer att vara mer problematiskt i år när många inte vill åka kommunalt men det kommer att bli mycket svårt att hitta parkering så därför ber vi människor att ta sig till kyrkogårdarna på annat sätt, säger förvaltningschefen Svante Borg.

SL kommer att sätta in extra bussar mellan Skogskyrkogården och Gullmarsplan på lördagen den 30 oktober men uppmanar alla att undvika att resa kollektivt till begravningsplatserna.

Svante Borg medger att rådet att låta bilen stå går på tvärs med rekommendationen från SL att välja bort kollektivtrafiken. 

– Det här krockar men vi kan inte släppa in bilar på kyrkogården. Det skulle bli kaos. Vi ber därför alla att använda hela veckan istället för att bara komma på helgen, säger Svante Borg.

Tänd ett ljus hemma

Även Norra Begravningsplatsen i Solna brukar ha flera tusen besökare vid allhelgona. Här går det att köra in med bil men det kommer bli svårt med parkeringsplatser vid alla kyrkogårdar, varnar Svante Borg. Han vädjar därför också till stockholmarna att fundera på om de kan hedra sina anhöriga på andra sätt det här året.

– Vi förstår att många vill besöka gravarna, särskilt ett sånt här år när många har varit med om alldeles för snabba avsked, men vi vill inte bidra till en ökad smittspridning. Därför kan det vara en bra idé att tända ett ljus och ha en minnesstund hemma just i år, säger Svante Borg.