Eleverna reagerar med förvåning när de hör siffran. 14 procent av niorna i Rinkeby-Kista säger att de har slagit någon så grovt att han eller hon behövde sjukvård, enligt den senaste Stockholmsenkäten, gjord i våras.

Det är nästan tre gånger så många som genomsnittet i staden.

– Hur kan det stämma? Det har inte varit något slagsmål på skolan på flera år. Hela det här året har det varit noll konflikter, säger Isra Lille, som går i nian och är med i elevrådet.

Mest småsaker

Jämnåriga Riza Raheem håller med.

– Det är mindre bråk och våld. Så klart det kan bli tjafs om småsaker precis som var som helst. Men händer det något kan vi nästan alltid lösa det själva, säger han.

En annan färsk enkät visar att åttorna på Rinkebyskolan i våras kände sig klart tryggare än vad som är snittet för Stockholms skolor. 80 procent tyckte också att de kan jobba i lugn och ro på lektionerna, jämfört med 45 procent för staden som helhet.

– Studieron har blivit mycket bättre det sista året, säger Isra Lille.

Hotfullt i området

Samtidigt har det varit ett ovanligt oroligt år i området omkring.

Förra vintern blev en ung man som många kände mördad. Ungdomens hus, granne med skolan, fick stänga efter att beväpnade personer hade trängt sig in. Flera ungdomar blev omhändertagna, bland annat en elev på Rinkebyskolan.

– Just då kändes det lite otryggt. Men personalen skötte det bra och skolan har fortsatt att kännas som en trygg plats, säger Yasmine Demeter i nian.

Rektorn Martin Malmberg tycker att utvecklingen går åt rätt håll.

– Vi har betydligt färre tillfällen med våld om vi jämför tre år tillbaka. Och om det uppstår våld så är det lindrigare. Det är mycket mer sällan som vi behöver göra polisanmälan, säger han.

En stor del av förklaringen, enligt rektorn, ligger i programmet Mentorer i våldsprevention, MVP, som har tillämpats på skolan de senaste tre åren.

Inte att gola

Med start i sjuan har man återkommande diskussioner och föreläsningar där eleverna får träna sig i att förebygga våld och bråk.

– Mycket handlar om att vara en aktiv åskådare, att alla har ett ansvar, säger Martin Malmberg.

Han berättar att antalet anmälningar om kränkningar har ökat rejält de senaste åren, vilket han ser som ett tecken på att eleverna inte längre håller tyst om de behandlas illa eller ser något hända.

– Jag upplever en stor skillnad, det har blivit mindre tystnadskultur. Eleverna pratar med oss mer, de ser det inte längre som att gola utan som att stå upp för en kompis, säger Martin Malmberg.

Eleverna bekräftar:

– Det stämmer att det är fler som pratar och anmäler. Det är också mer så att man hjälper varandra och tar eget ansvar, säger Yasmine Demeter.

Tar ansvar hurdå?

– Folk står inte bara och tittar på och skrattar. Tidigare, om någon började tjafsa, kunde andra lägga sig i och göra det värre. Nu går folk emellan och försöker stoppa det istället, säger Yasmine.

Killarna vi pratar med är inte lika positiva till att blanda in lärarna.

– Det kan göra saken värre. Jag skulle hellre förlita mig på att lösa det själv, säger Riza Raheem.

"Bättre med polisen"

Eleverna tycker samtidigt att den nya polisstationen i Rinkeby har lett till mer avspända relationer till polisen.

– Det gör skillnad att man ser poliser här varje dag. De flesta hälsar och är trevliga, säger Riza Raheem.

https://www.mitti.se/ettsthlm/mamma-startade-boxning-sa-gor-vi-vara-barn-starkare/reptkq!kY60AWW@b30@UkVRisTrA/

https://www.mitti.se/ettsthlm/har-lar-sig-barnen-att-sta-upp-mot-bossarna/reptkr!oXAZZo4lf1dUuWE0IBNPXg/