Idrottsnämnden har i dagarna beslutat om hur många nya idrottshallar respektive stadsdel behöver fram till 2040.

I Bromma handlar det om 3,5 idrottshallar.

Riksbyhallen, som tidningen skrivit om tidigare, finns inte med bland förslagen.

Anläggningen är tänkt att vara en idrottsanläggning för gymnastik och konståkning.

För Brommas del nämns enbart planerna på att omvandla det tidigare Prippsbryggeriet i Ulvsunda till idrottscentrum, ett projekt som pågår mellan idrottsförvaltningen och stadens fastighetsbolag S:t Erik markutveckling AB.

Privat initiativ

Orsaken till att Riksbyhallen inte finns med är att anläggningen är ett privat initiativ, skriver Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden, i ett mejl till Mitt i.

På listan har de rödgröna endast tagit upp hallar som staden själv driver eller där staden har avtal med aktören, enligt mejlet.

När idrottsnämnden den 23 maj beslutade om listan reserverade sig oppositionspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

L och C tycker att Riksbyhallen bör finnas med som en av anläggningarna staden ska satsa på.

"Idrottsrörelsen i Bromma liksom i övriga Stockholm har svårt att hitta ytor och anläggningar att träna och tävla på. Idrottshallen för konståkning och gymnastik var tänkt att råda bot på en del av denna problematik", skriver partierna i reservationen.

Ställer villkor

I en skriftlig kommentar till Mitt i upprepar Maria-Elsa Salvo (S), idrottsnämndens ordförande, det hon sagt tidigare till tidningen, att hon inte stänger dörren för privata aktörer men att det finns villkor:

"Vi är öppna för nya samverkansformer, däremot är vi inte intresserade av att låta skattebetalare stå för bolagens vinstkrav och höga räntekostnader."

När tidningen i början av april intervjuade Johan Einarsson, projektuvecklare på Hemsö, bolaget som har tagit fram planerna på Riksbyhallen, sa han att tänkbara hyresgäster är föreningar eller Stockholms stad.

– Vi för bra samtal med Stockholms stad och idrottsföreningar, sa Johan Einarsson.

Ordförande i Gymnastikförbundet öst har sagt till Mitt i att flera förbund har en dialog med politikerna om hallen men att det saknas tydlighet i frågan.

Ordförande i Gymnastikförbundet öst har sagt till Mitt i att flera förbund har en dialog med politikerna om hallen men att det saknas tydlighet i frågan.

Fojab/Visulent

Stefan Agnevall, ordförande i Gymnastikförbundet öst, sade i en uppföljande artikel att hans förbund, liksom flera andra förbund, har haft en dialog om hallen i Riksby, men att inget är klart.

– Vi har en direktkontakt med politikerna men upplever inte att det är en tydlighet i frågan. Men det är en dialog som pågår, sa han.

Hanna Wistrand, ledamot och gruppledare för L i idrottsnämnden, ifrågasätter att Riksbyhallen inte nämns i idrottsnämndens beslut:

– Vi förstår inte det. Det innebär att Riksbyhallen inte finns med någonstans. Vi har ställt frågor om det, vi tycker att det är anmärkningsvärt.

Maria-Elsa Salvo skriver i sitt mejl att de anläggningar som presenteras i beslutet inte behöver ses som de enda möjliga.

"Projekt kan naturligtvis tillkomma beroende på vilka möjligheter som uppstår."

Mitt i har sökt Hemsö.

Riksbyhallen skulle få särskilt avsatta hallar bland annat för gymnastik.

Riksbyhallen skulle få särskilt avsatta hallar bland annat för gymnastik.

Fojab/Visulent