När vaccinationerna vid de särskilda boendena för äldre var i hamn, och 80-plussarna stod i tur, prioriterades utsatta områden vid vaccintilldelningen.

Så hade till exempel 74 procent av 80+ fått sin första dos i Spånga-Tensta i mitten av mars, mot bara 29 procent i Täby. 61 procent var vaccinerade i Botkyrka, mot 26 procent i Österåker.

Orten halkar efter

Nu har vaccinationerna av 75+ pågått ett par veckor, och situationen har blivit den omvända. I Rinkeby-Kista har 68 procent vaccinerats, mot 87 procent i till exempel Danderyd.

– Det stämmer att det är vissa skillnader i gruppen 75+, och jag har nog inget riktigt bra svar på varför, men det är också troligt att vi i vissa områden kommer vi behöva arbeta målmedvetet med vaccinationsinformation och vaccination över en längre tid, skriver Magnus Thyberg, regionens vaccinsamordnare, i ett mejl till Mitt i.

Svag vaccinationsvilja

Det finns dock en del faktorer som kan spela in, som kapacitet på vårdcentralerna och andel 75-plussare som är digitala och kan boka tid på de extra vaccinationsmottagningar som öppnats.

– Jag tror att det är en blandning av olika faktorer, exempelvis finns signaler kring att vaccinationsviljan inte är lika stark nu i vissa områden, skriver Magnus Thyberg.

Nu får de områden som ligger efter en större tilldelning av vaccin.

– Förhoppningen är att de ska kunna komma ikapp. Vi har också hög närvaro för information i vissa utsatta områden.

Fyra av fem vaccinerade

Totalt har drygt 80 procent av dem som är 75 år och äldre påbörjat sin vaccinering. Det framgår av statistik från regionen den 13 april.

392 947 vaccinationer har gjorts i regionen. Vaccination av 70+ är i full gång och vid ett antal vårdcentraler vaccineras nu också 65+.

I mitten av maj spås massvaccinering av invånare 18-59 år kunna komma igång.

https://www.mitti.se/nyheter/sex-nya-mottagningar-for-vaccinering-oppnar/repudl!pX1G@CInXySLstQS35xKVw/