En stadsdel med 10 000 nya invånare i naturområdet Lill-Jansskogen skulle kunna dra in de 27 miljarder som krävs för att bygga motorvägstunneln Östlig förbindelse mellan Nacka och Ropsten.

Det menar Stockholms Handelskammare i ett nytt förslag som lanserades härom veckan. Idén om att sälja den statliga marken är minst sagt kontroversiell, och har varken stöd i Stockholms stadshus eller bland stockholmarna – om man ska tro de hundratals läsarkommentarerna på Mitt i:s sociala medier.

Till detta kommer ytterligare hinder.

– Om man bortser från frågan om Östlig förbindelse är en bra eller dålig idé så bygger det här förslaget på felaktiga premisser. I det här fallet gör man ett dubbelfel, menar Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Nationalstadsparken täcker ett område från Ulriksdal i norr till Fjärderholmarna i söder.

Nationalstadsparken täcker ett område från Ulriksdal i norr till Fjärderholmarna i söder.

Leif Oldenburg

Avtal från 1800-talet

Det är nämligen inte bara lagstiftningen kring Nationalstadsparken, som är en del av miljöbalken, som reglerar frågan om exploatering av marken i Lill-Jansskogen.

Marken omfattas även av den kungliga dispositionsrätten. Det är en överenskommelse från tidigt 1800-tal mellan kung Karl XIII och den dåvarande riksdagen. Avtalet innebar att kungen överlät en del mark till staten, och kungen och hans efterträdare i gengäld fick ett slags nyttjanderätt till marken.

– Varken regering eller riksdag kan på egen hand upphäva den kungliga dispositionsrätten. Det skulle krävas en ny överenskommelse mellan kungen och riksdagen.

Magnus Andersson säger att han är van vid missförstånd kring den ovanliga lagstiftningen.

– Plan- och bygglagen som gäller i Sveriges alla 290 kommuner är vardagsmat, men både lagen om Nationalstadsparken och den kungliga dispositionsrätten är unika. Det är många som missar det här, både debattörer och journalister.

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Pressbild

"Går att vara kreativ"

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms handelskammare, vidhåller dock att förslaget är genomförbart – även om det krävs förhandlingar med kungen.

– Som vi ser det kräver den här modellen att alla parter vid bordet är överens.

Han poängterar att idén om Lill-Jansskogen bara är ett av flera sätt att finansiera Östlig förbindelse.

– En traditionell lösning är olika typer av vägavgifter. Det finns också andra möjligheter till exploateringsintäkter, utanför Lill-Jansskogen.

Var då?

– Det finns mark i Stockholmsområdet som inte ingår i Nationalstadsparken, jag kan inte exakt nu gå in på var och när man kan agera. Det kan handla om ytor som begränsas av detaljplaner eller annan reglering. Det går att vara kreativ, men vi behöver göra en fördjupad analys.

Carl Bergkvist är kritisk till att Stockholms stad inte bidrar till en lösning för Östlig förbindelse.

– Regeringen har sträckt ut en hand, men Stockholms politiker tar den inte. Det är väldigt tråkigt att bara tänka på den egna kommunen, Östlig förbindelse skulle bidra till stora värden i hela regionen.