När Mitt i besöker Gärdesskolans skolgård är tomflaskor, gasflaskor och chipspåsar utspridda vid skolgårdens utkanter.

En tipsare, som vill vara anonym, har barnbarn som går på Gärdesskolan. Han har flera gånger reagerat på skolans utomhusmiljö.

– När man hämtar dem, oavsett årstid, är det alltid så skitigt och äckligt av skräp som inte sanerats.

Varit skräpigt i flera år

Det här gör honom orolig för sina barnbarn.

– Man sopar cykelbanor varje dag, men sanerar inte platser där våra små barn vistas. Kommunen måste ta sitt ansvar för en bra miljö för barn och personal.

Paulina Pastene är rektor på Gärdesskolan. Enligt henne har skolan haft problem med nedskräpning sedan den nya skolan öppnade 2020.

– Det var värre i början, då satt ungdomar ofta vid skolan och rökte och drack.

Läget, med närheten till Rudbeck, ett bostadsområde och att delar av skolgården ligger undangömt mot en dunge gör också att många hänger vid skolan på kvällar och helger, enligt Paulina Pastene.

Skolan har arbetat med att få bukt på skräpet.

– Bland annat har vi installerat ett ljud som låter på kvällen, som bara hörs av barn och ungdomar, vilket har hjälpt något.

Gärdesskolan och fastighetsägaren SKAB har tagit vid åtgärder för att få bukt med skräpet på skolgården. Bland annat hämtas skräpet numera varje måndag.

Gärdesskolan och fastighetsägaren SKAB har tagit vid åtgärder för att få bukt med skräpet på skolgården. Bland annat hämtas skräpet numera varje måndag.

Stefan Källstigen

Tagit tillbaka soptunnor

Tidigare tog skolan bort soptunnorna permanent eftersom de så lätt blev överfyllda. Sedan i våras är de tillbaka igen och fastighetsägaren SKAB hämtar numera soporna oftare, närmare bestämt varje måndag.

– Jag hoppas att den insatsen gör att det blir bättre, det är lite tidigt att säga ännu om det kommer hjälpa.

Förutom det plockar skolans vaktmästare skräp flera gånger i veckan, säger Paulina Pastene.

– Jag vet inte vad mer vi kan göra förutom att vädja till allmänheten om att sluta skräpa ner.

Hur är det att varje dag vistas i en miljö som är så skräpig?
– Vi är mycket inomhus men det är klart otrevligt om det finns skräp på skolgården när barnen kommer och på rasten när man är utomhus.