På Internationella engelska skolan har klockan slagit halv nio och de flesta eleverna har gått till sina första lektioner.

Eleven Mohamed El Maezi är kvar i matsalen och äter frukost. Han går i 6:an och hinner ta en andra portion innan han börjar för dagen.

– Jag bor i Brandbergen och det är ganska långt att åka så jag måste vakna tidigt, då hinner jag inte äta frukost hemma, säger Mohamed El Maezi.

Det finns mycket att välja på – bröd, olika sorters pålägg, frukt, yoghurt och müsli.

– Det brukar vara fullt med folk här som äter, det är en bra frukost! Men när jag började här i höstas var det typ ingen som åt.

Frukosten är öppen varje dag mellan 7.30-8.30.

Frukosten är öppen varje dag mellan 7.30-8.30.

Pekka Pääkkö

Stegrande behov

IES i Bollmora är en av de största skolorna i området. Här går 960 elever i årskurs 4–9. Ungefär hälften av eleverna är från Tyresö och hälften är från Haninge.

Sedan över ett år tillbaka erbjuder skolan gratis frukost till eleverna.

– Det är ett sätt för oss att visa att vi bryr oss om att alla mår bra, får en bra start på dagen och har rätt sorts energi att ta sig an dagens utmaningar med, säger rektor Björn-Andreas Eriksen.

De senaste månaderna har antalet barn på frukosten ökat från ungefär 60 till nästan 100 personer varje dag.

– Skolsköterskorna upplever att eleverna själva säger att "jag passar på att äta nu för att jag kan". Då tycker jag det känns positivt att vi kan erbjuda frukost. 100 personer är mycket, men för oss är det är värt pengarna, säger Björn-Andreas Eriksen.

Köksansvarig Tarek Jaouani märker att intresset för frukost på skolan ökat kraftigt den senaste tiden.

Köksansvarig Tarek Jaouani märker att intresset för frukost på skolan ökat kraftigt den senaste tiden.

Pekka Pääkkö

140 portioner mer per dag

Extra pengar satsas nu även på skollunchen. Bakgrunden är hushållens pressade ekonomiska läge. Även kökspersonalen har märkt av att allt fler kommer hungriga till skolan.

– Från sex till tio limpor, från två till fyra kilo isbergssallad, från 40 till 70 liter mjölk per dag. En utveckling på bara två månader, säger Tarek Jaouani som är köksansvarig på skolan.

Han för varje dag statistik över antalet tallrikar som går åt under lunchen och ser en ökning på cirka 140 portioner per dag, vilket betyder att fler elever äter lunch på skolan och att fler tar flera gånger.

– Vi märker också att det går åt extra mycket mat på måndagar och fredagar, barnen bunkrar upp inför helgen och äter upp sig när de är tillbaka, säger Björn-Andreas Eriksen.

Enligt rektor Björn-Andreas Eriksen handlar det om att ge alla barn samma förutsättningar till en bra skolgång.

Enligt rektor Björn-Andreas Eriksen handlar det om att ge alla barn samma förutsättningar till en bra skolgång.

Pekka Pääkkö

Hela kommunen drabbad

De kommunala skolorna har sett en liknande utveckling.

– Barnen äter mer mat i våra skolor, men det handlar inte bara om lunch. På många skolor är det fler barn som även äter frukost och mellanmål på plats i skolan, säger Klara Watmani, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.