70 eller i bästa fall 80 deltagare var vad Joakim Jonsson, tävlingsledare för streetfisketävlingen 08aborren street, hoppades på inför tisdagskvällen. Det blev cirka 150 anmälda. Ett talande tecken då intresset för fiske har ökat rejält över hela landet under pandemin.

– Det var ett rekordstort intresse som vi kanske inte riktigt hade väntat oss. Normalt har vi tävlingen på våren. Det som var kul var att det även var ett rekordantal barn och ungdomar som var med, säger Joakim Jonsson.

Han är även ordförande i Österåkers fiskeklubb och vittnar om ett snudd på bottenlöst intresse det senaste året. De har ökat antal medlemmar från 400 till 700 och redan i juni i år hade de sålt lika många fiskekort som året innan.

Hänger kvar

Att fisket är lättillgängligt, inte kräver någon avancerad utrustning och att det finns flera fina fiskevatten tror han är några av faktorerna bakom det ökande intresset.

– Intresset är helt enormt och jag tror att även om pandemin har haft många negativa effekter så är en av de positiva sidorna att fler har upptäckt naturen och friluftslivet. Det intresset tycks hänga kvar.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) var på plats för att inviga tävlingen, även hon gläds åt boomen. Som ”idrottsborgarråd och centerpartist” vill hon ha en ”levande, aktiv stad” och veckans fisketävling är ett bra exempel på det enligt henne.

– Det gäller att hitta sätt där vi enkelt och nära kan nå ut i naturen. Vi behöver jobba mer aktivt och prata mer om de frågorna så att ännu fler kan ta del av det. 

Hon lyfter fram stadens insatser som utsättning av lax- och öringssmolt, gös och kräftor, nybygge av fisktrappor i nya Slussen och anläggande av gäddvåtmark på Norra Djurgården som staden gör för att både främja fiskbeståndet och fisket. Nu är staden också på gång med en karta med bra fiskeplatser som Karin Ernlund hoppas ska vara på plats snart. 

– På samma sätt som vi i dag har kartor som visar motionsspår och badplatser vill vi peka ut bra fiskeplatser. Många som fiskar har koll på bra områden, men vi vill göra fisket tillgängligt för fler.