YNGST. Noel Grinder, 5 år, var den yngsta deltagaren i veckans tävling. Här väntar han ivrigt tillsammans med pappa Anders på starten. "Jag siktar på två abbore och en sotare", sa han inför tävlingen. Foto: Pekka Pääkkö

Rekordstort intresse för sportfiske

Intresset för fiske har ökat rejält i pandemins spår – det märktes under veckans tävling i Rålis. Nu hoppas staden håva in fler sugna fiskare med en ny karta.

  • Publicerad 07:30, 4 sep 2021

Ett rekordantal barn och ungdomar som var med.

70 eller i bästa fall 80 deltagare var vad Joakim Jonsson, tävlingsledare för streetfisketävlingen 08aborren street, hoppades på inför tisdagskvällen. Det blev cirka 150 anmälda. Ett talande tecken då intresset för fiske har ökat rejält över hela landet under pandemin.

– Det var ett rekordstort intresse som vi kanske inte riktigt hade väntat oss. Normalt har vi tävlingen på våren. Det som var kul var att det även var ett rekordantal barn och ungdomar som var med, säger Joakim Jonsson.

Han är även ordförande i Österåkers fiskeklubb och vittnar om ett snudd på bottenlöst intresse det senaste året. De har ökat antal medlemmar från 400 till 700 och redan i juni i år hade de sålt lika många fiskekort som året innan.

Hänger kvar

Att fisket är lättillgängligt, inte kräver någon avancerad utrustning och att det finns flera fina fiskevatten tror han är några av faktorerna bakom det ökande intresset.

– Intresset är helt enormt och jag tror att även om pandemin har haft många negativa effekter så är en av de positiva sidorna att fler har upptäckt naturen och friluftslivet. Det intresset tycks hänga kvar.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) var på plats för att inviga tävlingen, även hon gläds åt boomen. Som ”idrottsborgarråd och centerpartist” vill hon ha en ”levande, aktiv stad” och veckans fisketävling är ett bra exempel på det enligt henne.

– Det gäller att hitta sätt där vi enkelt och nära kan nå ut i naturen. Vi behöver jobba mer aktivt och prata mer om de frågorna så att ännu fler kan ta del av det. 

Hon lyfter fram stadens insatser som utsättning av lax- och öringssmolt, gös och kräftor, nybygge av fisktrappor i nya Slussen och anläggande av gäddvåtmark på Norra Djurgården som staden gör för att både främja fiskbeståndet och fisket. Nu är staden också på gång med en karta med bra fiskeplatser som Karin Ernlund hoppas ska vara på plats snart. 

– På samma sätt som vi i dag har kartor som visar motionsspår och badplatser vill vi peka ut bra fiskeplatser. Många som fiskar har koll på bra områden, men vi vill göra fisket tillgängligt för fler. 

STORT INTRESSE. Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) och tävlingsledaren Joakim Jonsson vid Sportfiskarna gläds båda åt det ökade intresset för fiske. Foto: Pekka Pääkkö

DELTAGARREKORD. Omkring 150 deltagare ställde upp i tävlingen. Foto: Pekka Pääkkö

Några fisketips

1Skaffa kunskap. Sök på internet eller vänd dig till en redskapshandel för förslag på lämplig utrustning till en rimlig peng.

2Ta kontakt med en fiskeklubb där du kan få hjälp, råd och kontakt med fler som är intresserade.

3 Sök på youtube. ”Det finns massor man kan lära sig där och få inspiration av”.

Fem platser för lättillgängligt fiske: Norr Mälarstrand, Söder Mälarstrand, kajerna kring Centralbron, Skeppsholmen, Djurgården.

Källa: Joakim Jonsson, Sportfiskarna

Visa merVisa mindre

Bottenkänning. Martin Vegh fick mest upp sjögräs under tävlingens första timme. Foto: Pekka Pääkkö

BETE. Det gäller att välja rätt drag och bete, då är det bra att ha många att välja på. Foto: Pekka Pääkkö

Sportfiskarna

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund är en ideell organisation som funnits sedan 1919. Organisationen jobbar bland annat för att värna/vårda vattnen och fiskbeståndet, stimulera fiske- och naturintresse hos ungdomar, organisera svenska tävlingsfisket och intitiera och stödja forskning i fiske- vatten-, och miljövård.

Källa: Sportfiskarna

Detta gäller

Lagen om fritt handredskapsfiske gäller i Mälaren, Stockholms ström och Saltsjön. Det innebär att alla har rätt att fiska med spinnspö, pimpel eller mete på dessa vatten. För nätfiske, trolling, dragrodd och angelfiske krävs lov från fiskerättsägaren. Fiske i sjöar eller med fiskemetoder som inte ingår i lagen om fritt handredskapsfiske kräver fiskekort. För mer information se https://parker.stockholm/fiske/

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre