Antalet serveringstillstånd i Stockholms stad har ökat med 40 procent sedan 2022, vilket innebär 1 139 fler tillstånd, varav ungefär hälften gäller uteserveringar.
– Det är det högsta uppmätta antalet tillstånd vi har haft. Bellmans Stockholm kan slänga sig i väggen, säger socialborgarrådet Alexander Ojanne (S).
En orsak till ökningen är enligt honom att staden har anställt tolv nya inspektörer och handläggare på tillståndsenheten vilket har gjort att man snabbare har kunnat handlägga ärenden.
Fler ytor för uteserveringar
Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) framhåller att den växande mängden sommargågator och sommartorg också bidragit till fler uteserveringar.
– Restauranger och kafeer kan nu bre ut sig på gatorna, säger han.
Under pandemin sänktes avgifterna för uteserveringar och serveringstillstånd tillfälligt. Nu har avgifterna för serveringstillstånd i stället höjts – ett sätt att rensa bort oseriösa aktörer från marknaden, enligt Alexander Ojanne.
– Det blir en sundare marknad.
Hårdare konkurrens
När fler krogar får tillstånd ökar konkurrensen om gästerna, vilket leder till lönsamhetsproblem för en del krögare, enligt Alexander Ojanne.
– Det finns en viss mättnad på marknaden, säger han.
Finns det risk att det kan bli stökigare på stan med fler uteserveringar och krogar?
– Om man sköter verksamheten på rätt sätt, så att det inte blir överservering, fullt och hotfull stämning, så bidrar det bara till en mer levande stad. Det är det vi försöker skapa.