Befolkningen i Enskede-Årsta-Vantör har minskat under flera år, tills trenden bröts i fjol. Då var flyttnettot plus 843 invånare i stadsdelen. Färdig nyproduktion i Bandhagen har ett finger med i spelet, dit 673 personer flyttade förra året, vilket enligt Stockholms stad var området dit flest flyttade i hela söderort år 2024.
En av de nyinflyttade är Zeila Clevehorn, som flyttade från Lidingö till Bandhagen med sin man och två barn. Det är inte första gången hon bor här, vilket är en av anledningarna till att flyttlasset gick just hit.
– Jag har alltid tyckt om Bandhagen, och mina föräldrar bor här.
Sedan Zeila Clevehorn bodde här sist för nio år sedan har en hel del förändrats. Bara vid Bandhagshallen byggs 380 nya bostäder och om några år finns det planer på att bygga 1200 bostäder längs Örbyleden. Ökningen av människor märks av.
– Det är så mycket folk! Det är människor överallt hela tiden och man märker av behovet av en till matbutik i området, säger Zeila Clevehorn.
Som underlag till befolkningsprognosen bedömdes att 274 bostäder skulle färdigställas i Bandhagen under 2024. Det har troligen bidragit till en ökad inflytt till stadsdelen, uppger samhällsplanerare Eskil Swerkersson.
Mimmi Epstein
Nyproduktion ligger bakom
Efter 13 år i bostadskön knep hon en nyproducerad hyresrätt i Bandhagen.
– Jag tror att det var 17 eller 18 lägenheter som låg ute just i det här huset, så det finns fler möjligheter om man flyttar till nyproducerat. Det är ju mycket svårare att få en gammal lägenhet på Söder till exempel, säger Zeila Clevehorn.
Men att befolkningen i stadsdelen ökade i fjol handlar inte bara om en Bandhagseffekt. Det är nämligen ett stort glapp mellan 2023 och 2024 i flyttnetto-statistiken. Enligt Stockholms stads siffror flyttade 866 personer från Enskede-Årsta–Vantör 2023 och 2024 flyttade ungefär lika många in.
Det svaga inflyttningsnettot 2023 var väntat då Skatteverket genomförde kontroller på personer som var folkbokförda i Sverige, trots att de inte längre hade uppehållstillstånd. Det visade sig att en stor del inte längre var bosatta i landet.
– Specifikt för Bandhagen har jag svårt att säga om det har påverkat flyttnettot, men det gör det på en stadsövergripande nivå, säger Eskil Swerkersson samhällsplanerare i Enskede-Årsta-Vantör.
Zeila Clevehorn och döttrarna Ellie 5, och Tula som fyller 4 i höst, trivs bra i Bandhagen efter att ha bott i stadsdelen i några månader. De är tre av 7 981 Bandhagsbor.
Privat
Mycket nybyggen ger fler barn
Trots det låga barnafödandet i Sverige förra året, och förskolor som på flera håll tvingats stänga till följd av det, ökar antalet barn i Enskede-Årsta-Vantör.
– En ökning av barn betyder en ökning av förskolor. Vi har justerat ner utbyggnadstakten lite för förskolor där det inte byggs nya bostäder, men har ändå planer på förskolor till de här stora byggprojekten, säger Eskil Swerkersson.
Vid årsskiftet bodde 105 241 personer i Enskede-Årsta-Vantör, och fler lär det bli framöver.
– Det blir nog en större flytt nästa år. Årstafältet ska också byggas och alla stadsprojekt bidrar till ökningen.
Zeila Clevehorn med familj har nu bott i Bandhagen i nio månader. Det har tagit sin lilla tid men nu trivs de bra.
– Alla gömmer sig inomhus på vintern men nu när det är ljusare är det mer folk ute. Vi har fått vänner i huset med barn i samma ålder och vi gick till Bandängen tillsammans under valborg. Det blir mer av en community-känsla när folk är ute mer.
Det finns flera stora byggprojekt planerade i Enskede-Årsta-Vantör och flyttnettot förväntas fortsätta stiga framöver.
Mimmi Epstein