Värmen är här med besked, vilket gör att många söker svalka i vattnet. I veckan drog simskolan igång vid Ängsholmsbadet i Täby och i år beslutade SLS, Svenska livräddningssällskapet, som ansvarar för simskolan, att göra den gratis för alla deltagare. Vilket gav effekt.

– I år tog platserna slut direkt, i vanliga fall brukar vi försöka sprida nyheten men det behövdes inte i år, säger Lena Höijer som är länskonsulent på SLS.

Det kommer att vara två kurser, en vecka 26 till 27 och en vecka 28 till 29, med tolv platser i varje grupp. Barnen är mellan 5 till 12 år. Baserat på sina förkunskaper delas deltagarna in i en lämplig nivå.

– Vi har två simlärare plus en extraresurs per grupp och vi har mycket livräddningsövningar på våra simskolor, säger hon.

Simskolan vid Ängsholmsbadet har funnits i tre år. Lena Höijer säger att intresset för att lära sig simma är stort och att det kan ha vuxit så pass mycket i Täby på grund av att de i år beslutade att inte ta betalt för skolan.

– Det är vissa som inte har råd att få simskola annars, om man är ensamstående med tre barn till exempel, blir det väldigt mycket pengar, säger hon.

Ingen ska drunkna av okunskap

Svenska livräddningssällskapet, SLS. är en ideell förening som arbetar inom tre olika områden: Simkunnighet, livräddning och säkerhet. Deras vision är att ingen ska drunkna på grund av okunskap.

Det är tack vare MSB,Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som varje år ger bidrag till SLS som simskolan kan vara helt gratis. Förhoppningen nu är att det ska bli så även kommande år. Men det är inget som är skrivet i sten, säger Lena Höijer.

– Allt beror på hur välden ser ut och vart stöden går. Men såklart vill vi fortsätta med detta, säger hon.

Vill man istället gå på simskola inomhus så bedriver Täby sim och Medley inomhusundervisning i nya simhallen under sommaren. Täby sim har kurser både för barn och vuxna. Dessa kostar runt 1000 kronor.