Kön till stadens allmänna båtplatser är lång, samtidigt som många platser inte tycks användas. Foto: Per Cornell

Rekordlånga köer – men flera båtplatser står tomma

Köerna till stadens allmänna båtplatser är längre än någonsin. Samtidigt gapar många platser tomma under sommaren. "Vi ser det definitivt som ett problem", säger handläggaren Petra Sundström.

  • Publicerad 17:03, 4 maj 2021

Köerna till stadens 466 allmänna båtplatser blir allt längre. Det berättade Mitt i nyligen.

I år står nästan 3000 personer i kö – samtidigt lyser många båtar med sin frånvaro vid bryggorna under somrarna.

– Vi har krav på att du måste äga en båt för att få en plats, men inget nyttjandekrav. Väljer någon att ha sin båt på land hela säsongen är det inget vi lägger oss i, säger Petra Sundström, som har hand om båtfrågor på idrottsförvaltningen.

– Men vi ser definitivt det här som ett problem.

Staden för ingen statistik över hur platserna används, så exakt hur många som inte används är oklart.

28 procent fler i båtkön på ett år

Nya systemet ska råda bot

Som dagens kösystemet ser ut kan det ta över tio år att få en plats, och den som tackar ja blir av med sin kötid. Om det sedan blir så att personen inte kan nyttja sin båt väljer många att ändå ha platsen kvar, för att inte behöva ställa sig i kö igen.

– Det är en av anledningarna till att vi vill få till ett nytt kösystem, och i samband med det kan vi instifta ett nyttjandekrav. I och med att det är på gång har vi väntat med att instifta kravet.

Det nya systemet, som staden nu arbetar med att ta fram, innebär bland annat att köande inte blir av med kötiden när de tackat ja till en plats. Det gör att man utan större förlust kan säga upp sin plats, om man under en period inte har möjlighet att använda sin båt.

När nya kösystemet kan rullas ut är inte klart i dagsläget.