71,5 procent av invånarna i Haninge kommun röstade i kommunvalet i år, vilket är lägre än valet 2018 då 78,3 procent röstade. Faktum är att det är den lägsta siffran sedan Haninge kommun bildades i kommunreformen 1971, enligt Statistiska centralbyrån.

Men i vissa områden var deltagandet betydligt lägre än så. I Jordbro röstade endast omkring 40 till 45 procent av de röstberättigade invånarna, beroende på valdistrikt. Allra lägst var deltagandet i Jordbro SV där endast 39,5 procent gjorde sin röst hörd.

Ulf Karlsson, 85, sitter och vilar på en bänk i Jordbro centrum. Han var en av dem som tog sig till vallokalen.

– Självklart röstade jag, det har jag alltid gjort. I år förtidsröstade jag dock i stället för på valdagen, säger han.

"Ingen kö"

Han tycker att det är synd att det inte är så många som använder sin rösträtt i området, men tror att det kan bero på brist på information.

– Jag vet inte riktigt hur informationen om valet har nått de utlandsfödda, säger han.

Linda och Rickard, som inte vill ha med sitt efternamn är på väg till mataffären. I år var det första gången Linda röstade i Jordbro och hon slogs av att det inte var någon kö.

– Tidigare när jag bott på andra ställen har det varit väldigt lång kö till vallokalen, därför hade jag förberett mig extra den här gången. Men det var ingen kö alls här, allt gick på bara några minuter.

Varför tror ni att så få röstar här?

– Jag tror det handlar om språket och att inte information har nått fram, säger Linda.

– Jag tror det också handlar om ett ointresse av politiken. Många tycker nog inte att det är någon idé att rösta för att det inte sker någon förändring, helt krasst. Men röstar man inte får man heller inte klaga på resultatet, tycker jag, säger Rickard.

Nora Chaker, 26, är i Jordbro centrum tillsammans med sin son.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att rösta för att använda sin demokratiska rättighet. Det är särskilt viktigt för mig som har föräldrar som kommer från en diktatur, säger hon.

Hon tror en orsak till att valdeltagandet är så lågt här är för att många inte kan språket och att det är få som vet att man får rösta i kommun- och regionval även om man inte är svensk medborgare.

– Det borde finnas en kurs varför det är viktigt att rösta och hur det går till för att få fler att rösta.

"Försvårat arbetet"

Marina Seinegård, (C), ordförande i kultur- och demokratinämnden i Haninge kommun, där man beslutar om anslag för att öka valdeltagandet, tycker det är tråkigt att informationen inte nått fram ordentligt.

– Normalt sett har vi jobbat mycket mer för att öka valdeltagandet än vad vi gjort nu. Pandemin har försvårat arbetet.

I år likt andra år har de satsat på demokratiambassadörer, feriearbetande skolungdomar som informerar om vikten av att rösta. Ett arbete som varit betydelsefullt, men inte tillräckligt menar Seinegård.

Vanligtvis har man även satsat på demokratidagar i både Jordbro och Brandbergen där valdeltagandet historiskt sett varit lågt. Studieförbunden har också uppgiften att informera men på grund av pandemin har dessa funktioner inte fungerat i samma utsträckning denna mandatperiod, även om det nu innan valet funnits lyckade exempel på informationsträffar, menar hon. Inför nästa mandatperiod hoppas hon att kommunen kommer kunna genomföra det vanliga demokratiarbetet.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är ett arbete som måste pågå hela tiden och inte bara något man gör innan valet, säger Marina Seinegård.