Bostadsmarknaden har under de senaste två åren präglats av hög efterfrågan, korta försäljningstider och hög aktivitet i budgivningarna. Men sedan Riksbankens räntehöjning annonserades i slutet av april har marknaden förändrats.

https://www.mitti.se/bostad/ny-statistik-sjunkande-bostadspriser-i-stockholm/repvfh!4KS2FZHxljPq2oksPa9pQ/

Ett högt publiceringstryck byggde under maj månad upp utbudet till en ny rekordnivå på Hemnet.

Totalt fanns det 24 417 lägenheter till salu i Sverige på under månaden. 9 844 av dessa fanns i Stockholm, vilket är det högsta utbudet i Stockholm som någonsin noterats på Hemnet.

– Det har byggts upp av både ett ökat antal publicerade bostäder och nu ser vi också att försäljningsvolymerna minskar. Många som gått i säljtankar har skyndat på processen samtidigt som köpsidan blivit lite mer försiktig generellt, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i ett pressmeddelande.

Samma tendens för villor

Även på villamarknaden har utbudet ökat kraftigt i maj.

– Marknaden har de senaste veckorna tydligt förändrats. Köparna är nu mer försiktiga och fler tror att bostadspriserna ska gå ner framöver. Konkurrensen är högre för säljarna och i ett sådant läge är det viktigt att man som säljare har realistiska prisförväntningar om man vill få sin bostad såld. I de flesta fall kan man inte förvänta sig bud på samma prisnivåer som för bara ett par månader sedan, säger Erik Holmberg.

https://www.mitti.se/nyheter/26-vaningshus-utsett-till-arets-stockholmsbyggnad/repvfg!0pVHOX3LE4kKv9h6O26zQQ/