Rekordbeslag. Polisen hittade metamfetamin, kokain och ecstasy i söderort före jul. Foto: Polisen

Rekordbeslag av metamfetamin i söderort

15 kilo metamfetamin. Det rekordbeslaget hittade polisen i en bil i söderort, ihop med fler droger. Nu är fem personer häktade misstänkta för grova narkotikabrott i Farsta, Bandhagen, Hagsätra och på Gullmarsplan.

  • Publicerad 11:33, 3 feb 2021

Det var i mitten av december som polisen hittade 15 kilo metamfetamin, 7,6 kilo kokain och 34 000 ecstasytabletter i en bil i söderort.

Beslaget av den mycket beroendeframkallande drogen metamfetamin är rekordstort.

– Metamfetamin är väldigt ovanligt i större mängder i Sverige. Den största mängden som jag känner till sedan tidigare som polisen har tagit är två kilo, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid Polisens nationella operativa avdelning (Noa), till Sveriges radio.

Drogfyndet är en del av ett större narkotikaärende. I november gjorde polisen ett annat rekordbeslag, då av kokain, som var värt cirka 400 miljoner kronor.

Häktade från söderort

I hela ärendet sitter nu fem personer häktade, misstänkta för grova narkotikabrott runt om i söderort. Brotten misstänks ha begåtts i Farsta, på Gullmarsplan, i Hagsätra och i Bandhagen, visar protokoll som Mitt i tagit del av.

De häktade personerna är bland annat skrivna i Farsta och i Enskede.

Ewa Korpi, åklagare i ärendet, är nöjd över att polisen gjort framsteg.

– Det är klart att det är lyckosamt att vi har gjort ett stort beslag som annars skulle ha hamnat hos missbrukare, säger hon.