Kund och producent. Rönningebon Birgitta Strandberg handlade hos tre olika lokalproducenter. Här får hon sin förbeställda kasse av Caroline Parnéus från Kungsberg gård. Foto: Anders Björklund

Reko Rönninge på väg mot succé

Under en glad halvtimme lämnas maten över från den lokala producenterna. Rekoringen i Rönninge startade i december och ser ut att hitta allt fler kunder.

  • Publicerad 19:53, 22 feb 2021

Jag betalar gärna mer.

Snö tillverkad i himlen föll över lokalt producerad mat när andra upplagan av Reko Rönninge tog plats. Nederbörden till trots – stämningen var på topp på den snöbelagda infartsparkeringen vid Rönninge station. I alla fall bland de köpare Mitt i mötte längst fram i köerna. Under en intensiv och glad halvtimme tog lokalbefolkningen emot varor tillverkade i södra Stockholm och Södermanland.

Allt var betalt på förhand. Producenterna stod med färdigpackade kassar med ost, kött, ägg och annat som besökarna beställt. Här fanns också heta tabascosåser och tonicvatten från Huddinge. Rönningebon Birgitta Strandberg kom hit för att handla för andra gången.

– Jag tar ett kilo lammkotlett och ett kilo lammfärs den här gången, sade Brigitta Strandberg som tog emot varor från Kungsberg gård.

Arrangörer. Floor de Laaf, Ida Garcia och Cornelia Kittel styrde upp vid träffen. Ida Garcia i mitten håller i avståndsmarkörer för köerna som Salems dagliga verksamhet gjort. Foto: Anders Björklund

Dryck. Mikael Behrenfors på Infused Liquid sålde Tonic och Shrub. Foto: Anders Björklund

Varannan torsdag

Handeln sker varannan torsdag jämna veckor.

Klockan 18.00-18.30 lämnas varorna över.

Varorna som säljs visas på Reko Rönninges Facebooksida.

Säljarnas annonser ska innehålla information om hur råvaran producerats, till exempel om tillverkningen är ekologisk eller hur djurhållningen ser ut.

För förädlade livsmedel ska samtliga ingrediensers ursprung redovisas.

Visa merVisa mindre

Redo. Birgitta Strandberg vid ett av borden med matkassar som ska delas ut. Foto: Anders Björklund

Sedan fortsatte hon till Berga gårds bil för mer kött och sedan innan hade hon och maken Lasse, lagt rabarber på ostkaka och ost från Gårdsmejeriet på Gålö.

Lokalt engagemang

Bakom träffarna för Reko Rönninge står ortsborna Ida Garcia, Cornelia Kittel, Floor de Laaf och Susanne Ferrer Graham. Idén handlar om hållbar konsumtion och att uppmuntra till lokal produktion av mat och närproducerade råvaror.

Köpdags. Lena Svärd köper ostkaka och gnisslig ost av Gålö Gårdsmejeri. Eva Thoreson och Lasse Thoreson har varorna av getost klara. Men smöret gör de på komjölk från Sorunda. Foto: Anders Björklund

Maten som säljs annonseras inför varje träff ut på Reko Rönninges Facebooksida, som sedan starten fått över 1 100 medlemmar.

– Vi har köpt från gårdsbutiker och Bondens marknad förr, men när det kommer så här nära kommer det bli oftare, sade Salembon Lena Svärd som köpte biscotti, ostkaka, gnisslig ost och lammkorv.

Bilden av prisläget gick isär något. Enligt arrangören Ida Garcia ligger en del varor prismässigt i linje med de vanliga matbutikernas, medan andra varor ligger över. Den som söker billig oxfilé från Pampas har i alla fall kommit fel.

– Jag betalar gärna mer. Men jag tycker inte att det är dyrt för det. Jag betalar gärna 150 kilo för riktigt bra färs och så äter jag lite mindre av det, säger Birgitta Strandberg.

Populärt. Birgitta och Börje Strandberg berättade att även deras barns med familjer handlar här. Foto: Anders Björklund