Snö tillverkad i himlen föll över lokalt producerad mat när andra upplagan av Reko Rönninge tog plats. Nederbörden till trots – stämningen var på topp på den snöbelagda infartsparkeringen vid Rönninge station. I alla fall bland de köpare Mitt i mötte längst fram i köerna. Under en intensiv och glad halvtimme tog lokalbefolkningen emot varor tillverkade i södra Stockholm och Södermanland.

Allt var betalt på förhand. Producenterna stod med färdigpackade kassar med ost, kött, ägg och annat som besökarna beställt. Här fanns också heta tabascosåser och tonicvatten från Huddinge. Rönningebon Birgitta Strandberg kom hit för att handla för andra gången.

– Jag tar ett kilo lammkotlett och ett kilo lammfärs den här gången, sade Brigitta Strandberg som tog emot varor från Kungsberg gård.

Sedan fortsatte hon till Berga gårds bil för mer kött och sedan innan hade hon och maken Lasse, lagt rabarber på ostkaka och ost från Gårdsmejeriet på Gålö.

Lokalt engagemang

Bakom träffarna för Reko Rönninge står ortsborna Ida Garcia, Cornelia Kittel, Floor de Laaf och Susanne Ferrer Graham. Idén handlar om hållbar konsumtion och att uppmuntra till lokal produktion av mat och närproducerade råvaror.

Maten som säljs annonseras inför varje träff ut på Reko Rönninges Facebooksida, som sedan starten fått över 1 100 medlemmar.

– Vi har köpt från gårdsbutiker och Bondens marknad förr, men när det kommer så här nära kommer det bli oftare, sade Salembon Lena Svärd som köpte biscotti, ostkaka, gnisslig ost och lammkorv.

Bilden av prisläget gick isär något. Enligt arrangören Ida Garcia ligger en del varor prismässigt i linje med de vanliga matbutikernas, medan andra varor ligger över. Den som söker billig oxfilé från Pampas har i alla fall kommit fel.

– Jag betalar gärna mer. Men jag tycker inte att det är dyrt för det. Jag betalar gärna 150 kilo för riktigt bra färs och så äter jag lite mindre av det, säger Birgitta Strandberg.