Bakom ett draperi, längst in i den lilla företagslokalen en halv trappa ner på en bostadsgata i Västberga, står en massagebänk täckt av en grå frottéhandduk.

”Skrädderi och Kemtvätt” står det på skylten utanför.

– Än så länge har jag bara haft en massagekund, en äldre dam som hittade mig tack vare lappar vi delat ut i brevlådorna, berättar Reino Igeskog, 74, innehavare av det nystartade bemanningsföretaget Service veteran.

Stabil bas

På väggarna inne i skrubben hänger tavlor och gamla souvenirer till försäljning. Pocketböcker och begagnade kläder bjuds ut för några tior.

Det stora rummet upptas av fyra symaskiner och en professionell ångstrykbräda. Ändringssömmerskan Tiina, 62, är är företagets enda anställda och den stabila basen i verksamheten, förklarar Reino Igeskog.

Men listan över de övriga, mycket varierade tjänster som företaget erbjuder täcker ett helt A4-blad: Snöskottning, installation och underhåll, loppis, IT-tjänster, hunddagis, socialt arbete och utbildning av olika slag.

– Jag har ett nätverk av seniorer som är redo att ta uppdrag. Det här är ett sätt att visa att vi äldre fortfarande duger någonting till. Det kanske går långsammare, men det blir bra kvalitet, säger Reino.

Programmerare och forskare

Själv är Reino Igeskog utbildad civilingenjör från Chalmers, med ett långt yrkesliv som programmerare, forskare, linjechef, utbildare och expert på betalsystem inom mobiltelefoni.

Bänken med handduken har hängt med från ett av hans tidigare försök att starta om, efter att som 60-åring ha fått sluta med avtalspension från Telia Sonera, där han jobbat i över 30 år.

– De tyckte nog att jag var för gammal och ville anställa folk med färskare utbildning, säger Reino.

https://www.mitti.se/ettsthlm/de-som-byggde-var-valfard-maste-fa-betalt/repvbw!k13P730WKbJSoRZI4oK9A/

Vad gjorde du då?

– Jag började med att lära mig bygga hus och tog uppdrag som snickare. Sedan gick jag en massageutbildning när jag var 67. Jag har hållit i olika kurser, vikarierat som högstadielärare och massor av annat.

Reino ler och skrattar när han berättar. Men egentligen är han arg.

– Det är meningslöst att söka jobb när man är lite äldre. De flesta svarar inte ens. En gång var jag på intervju hos några 25-åringar och blev väldigt oförskämt bemött. Jag märkte att man inte var värd så mycket. Ändå hade jag tagit vilket jobb som helst.

En annan gång sökte han som programmerare, hans riktiga yrke.

– De skrattade halvt ihjäl sig. Jag tycker att man borde behandla äldre bättre, med mer respekt, som man gör i andra länder.

Hur påverkas man?

– En del kryper in i sitt skal och känner att man inte är behövd. Eller så gör man som jag, säger Reino Igeskog.

Äldre skulle kunna bidra till samhället mycket mer än de gör idag, menar han.

– De skulle kunna utbilda de unga som idag springer runt med pistoler, till elektriker och snickare till exempel. Det finns det ett stort behov av.

En fjärdedel av alla nya företag startas av personer över 50. En tiondel startas av 60-plussare.

De flesta gör det inte för att de ser entreprenörskapet som ett mål i sig, betonar Carin Holmquist, professor emerita från Handelshögskolan, som forskat just kring äldre som startar eget.

– Företagandet blir snarare ett medel för att kunna få fortsätta göra det man vill, utan att behöva konfrontera den åldersdiskriminering som finns på många arbetsplatser, säger hon.

Den strategin tycker hon på många sätt är rimlig.

– Det är rätt att lämna plats åt yngre personer när man når pensionsåldern. Om man känner att man har mer att ge är det bättre att göra det som företagare. Då kan man också ordna jobb åt andra, säger hon.

Större frihet

– Och är du 50 och inte har en anställning, då kan det vara bättre att starta eget än att kämpa i uppförsbacke mot kollegors och chefers negativa attityder. Det ger också en större frihet, säger Carin Holmquist.

Att ålderismen är skadlig och behöver motarbetas håller hon helt med om. Det är vanligt att kollegor och chefer slutar att räkna med den som fyllt 60, menar Carin Holmquist.

– Det kan leda till att du själv börjar känna att du är gammal och i vägen. Och att du ger upp.

– Sverige är också ett väldigt ålderssegregerat land. Många umgås bara med folk som är i deras egen ålder, med samma utbildning och bakgrund. Svenskar känner sig otrygga med folk som inte är precis som dem själva.

Måste ändra sig

Samtidigt menar Carin Holmquist att äldres inställning till sin egen kompetens ibland kan ställa sig i vägen.

– En del ser sin kunskap som ett kapital som de vill lämna över till de yngre. Det är bättre att säga: ”Det här är spännande, här kan jag lära mig något nytt. Tillsammans kan vi utveckla något bra”. Du måste vara inställd på att ändra dig, på samma sätt som när du var 20 eller 30, säger hon.

Carin Holmquist tipsar om de intervjuer hennes forskarkollega professor emerita Elisabeth Sundin presenterar i "Äldre företagare, en porträttbok" (Dialogos förlag 2020):

– De visar att äldre som startar och driver företag trivs jättebra med det!