Trots att antalet anmälda brott inte ökar uppger allt fler stockholmare att de känner sig otrygga.

Det vill Region Stockholm ändra på, och har tillsatt en Trygghetskommission som nu kommit med sin slutrapport.

Varför är det så viktigt att öka den upplevda tryggheten?

– Otryggheten äter det som är Stockholm, det kringskär friheten. Gör vi inget åt det blir Stockholm en region på dekis, där man inte vill bo eller verka, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), ordförande kommissionen.

Viktigt kunna resa fritt

En annan sida av saken är att om kollektivtrafiken upplevs som otrygg kan resenärer, och därmed biljettintäkterna, utebli.

– Biljettintäkterna är inte det primära, utan att om man inte kan resa fritt så dör en storstadsregion, säger han.

Brott mot livskvalitet

Antalet anmälda hotbrott ökar, men bostadsinbrott, fickstölder och våld i offentlig miljö minskar, enligt rapporten.

Det som främst skapar otrygghet är de så kallade livskvalitetsbrotten, som skadegörelse, klotter, ungdomsgäng som stökar, nedskräpning, plankning, personer som dricker alkohol.

I rapporten konstateras att det i Stockholmsregionen finns 27 utsatta områden och 52 verksamma gäng som tillsammans består av 5 000–10 000 grovt kriminella individer.

Här sker brotten

Enligt Trygghetskommissionen koncentreras brottslighet och otrygghet till vissa platser som de har identifierat, många i anslutning till kollektivtrafik och hälso- och sjukvård. Där vill regionen sätta in resurser, bland annat ha kameraövervakning med teknik för ansiktsigenkänning för snabb identifiering av gärningspersoner.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kartlaggs-hotspots-for-brott-i-regionen/repuee!6smd9OBJ7EKK75jdUv8Aw/

Jordbro, Västertorp/Fruängen, Götgatan och Riksby är några av de mest brottsutsatta områdena, med fler än 1 000 anmälda brott under år 2020.

Utöver det, vad kännetecknar dessa "hotspots"?

– Det är områden där den sociala kontrollen inte fungerar, där fönster lämnas trasiga, ingen tömmer papperskorgarna. Där kan gäng ta över. Men det finns en enorm kraft i att gå samman och laga det som är trasigt, se över belysning och skapa liv och rörelse på platsen.

Fler vakter

Region Stockholm utökar nu antalet ordningsvakter och trygghetsvärdar till 1 000 tjänster, och övervakningskameror används flitigt.

Säkerhets- och trygghetskostnaderna uppgår nu till cirka 670 miljoner kronor per år. Bara skadegörelsen kostade 192 miljoner förra året.