Det skulle behövas ytterligare 100 vårdplatser vid Region Stockholms sjukhus. Det skriver hälso- och sjukvårdsförvaltningen i sitt svar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som startat en tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård.

Anledningen är de patientsäkerhetsrisker som uppdagats under pandemin. Nu vill Ivo veta hur det ser ut både vad gäller disponibla vårdplatser och tillgången på vårdpersonal.

Brist på personal

För region Stockholms del handlar det dock inte om brist på fysiska vårdplatser, utan om utbildade medarbetare som kan bemanna dem.

De senaste tre åren har 150 vårdplatser tillkommit, enligt regionen, samt 440 platser i ASIH (avancerad sjukvård i hemmet).

Men ytterligare 100 behövs alltså, för att en beläggningsgrad på 90 procent på sjukhusen ska uppnås.

https://www.mitti.se/nyheter/lakare-regionen-skonmalar-tillgangen-till-lediga-vardplatser/repvay!rWKuVfbJe6SsCseEqHaqUg/

I dag är ofta över 100 procent av platserna upptagna, vilket leder till överbeläggning och att patienter blir kvar på akutmottagningarna, vilket medför risker.

Psykiatrisk vård

Det behövs även fler platser inom psykiatri och rättspsykiatri, totalt 119 stycken.

Det beror dels på att Stockholms befolkning växer och dels på ökad psykisk ohälsan bland invånarna, enligt förvaltningen.