I pandemins början uppmanade Region Stockholm sjukvårdrådgivningen 1177 att hänvisa till Kry, vilket först avslöjades av DN. Förklaringen var att sjukvårdsrådgivningen var hårt belastad.

I stället för råd ska människor som ringt in till 1177 Vårdguiden ha fått ett sms med en länk till Kry:s app.

Nu anmäler Vänsterpartiet Region Stockholm till Konkurrensverket.

Gynnas framför andra

"Hänvisningen skedde endast till Kry och inte till andra digitala eller fysiska vårdföretag eller regionens egna digitala vårdalternativ. Uppdraget har alltså tilldelats ett privat företag utan konkurrens" skriver Vänsterpartiet i anmälan.

– Det här är ett solklart fall av otillbörligt gynnande av ett företag framför andra. Tyvärr är vi inte förvånade – att regionstyret har täta och personliga band till Kry har märkts många gånger de senaste åren, säger Anna Sehlin (V), regionråd i opposition i ett pressmeddelande.

Kry i blåsväder

Kry har gått som följetong i media sedan de etablerat sig i regionen. Först för att patienter kunnat lista sig hos dem i deras app utan att det framgått att de då avlistat sig från sin tidigare vårdcentral.

Sedan för att de vill köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, som utför sjukvårdsrådgivning via 1177 Vårdguiden för Region Stockholms räkning.

Till en början skulle beslutet att godkänna affären tas av tjänstemän i regionen, men efter kritik ska det nu ske i hälso- och sjukvårdsnämnden. Kritikerna menar också att det finns risk för att Kry gynnas om det är de som står för sjukvårdsrådgivningen.