Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd. Foto: Stefan Källstigen/arkiv

Region Stockholm vill snabba på vaccinering av vårdpersonal

Region Stockholm vill att vårdpersonalen snabbare ska kunna få vaccin, och föreslår att Folkhälsomyndigheten snabbt prövar hur prioriteringarna bör göras.

  • Publicerad 17:48, 4 jan 2021

Folkhälsomyndigheten har bestämt en prioritetsordning för vaccination mot covid-19, som innebär att personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst ska prioriteras i första omgången.

Vårdpersonal kommer först i den andra gruppen som ska få vaccinet, tillsammans med personer över 70 år. Det väntas enligt Folkhälsomyndigheten kunna ske i februari.

Region Stockholm ser nu över möjligheterna att påskynda den andra fasen av vaccinationen, så att vårdpersonalen snabbt kan få tillgång till det skydd som de behöver. Det beskedet ger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) till Mitt i på måndagseftermiddagen.

– Vaccinationen av vårdpersonalen, inte minst på IVA, är viktig. Det handlar om att skydda de som jobbar med att skydda oss alla mot covid – särskilt personer i riskgrupp. Jag önskar att Folkhälsomyndigheten snabbt prövar frågan och förtydligar hur prioriteringarna bör göras. Det är viktigt att vi har jämlik vård med samma prioriteringar i hela landet, säger Anna Starbrink.
– Allra viktigast är att Sverige agerar kraftfullt för att EU snabbt godkänner fler vaccin, precis som man gjort i andra delar av världen. Då kan vi få större leveranser för att snabbt kunna vaccinera fler grupper, säger hon.

Regioner kan gå emot FHM

Region Skåne och Västra Götalandsregionen kan inom kort komma att låta viktig vårdpersonal få vaccinet tidigare än den ordning som Folkhälsomyndigheten satt upp, vilket bland andra GP och Kvällsposten har rapporterat om på måndagen.

Johan Styrud, överläkare och ordförande i Läkarföreningen i Stockholm, sa i helgen till SVT Nyheter att han vill att länets sjukvårdspersonal vaccinerad så snart som möjligt.

Kan ske parallellt

I Stockholm gick de första doserna av vaccinet mot covid-19 gick till särskilda boenden för äldre med start den 27 december. Tillgången till vaccin ökar varje vecka och allt fler av de som bor vid särskilda boenden får nu erbjudande om att vaccinera sig.

– Vaccinationerna för de första grupperna kommer delvis att ske parallellt, vilket till exempel kan betyda att vård- och omsorgspersonal erbjuds vaccin medan vaccinationen på särskilda boenden fortfarande pågår. Det kommer sannolikt att dröja fram till i vår innan det är dags för att kunna erbjuda vaccin till vuxna som inte tillhör en riskgrupp. Vår devis är att alla vaccinationer ska genomföras effektivt, lugnt, metodiskt och på ett smittsäkert sätt, sa Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm i ett pressmeddelande den 30 december.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tureberg får bidrag för Sollentuna GP

Nyheter Sprider kommunens namn till omvärlden, anser politikerna Turebergs FK får ett bidrag på 300 000 kronor per år för perioden 2022–2025 för att arrangera Sollentuna Grand Prix på Sollentunavallen. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat.söndag 16/1 6:40

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33