Den 23 oktober klockan 09 samlas hundra personer vid en startlinje vid Kottlasjön. Därefter kommer någon envis figur att ställa sig där – en gång i timmen – tills alla andra gett upp. I ultraloppet Lidingö Backyard är det nämligen riktigt trägen som vinner.

En av dem som fortfarande brukar vara igång när det har mörknat är Lidingöbon och tidigare stadsdirektören Anna Hadenius. I fjol ställde hon sig på startlinjen 20 gånger.

Gör ont

Hon sprang 13,4 mil.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det var skönt att springa i 20 timmar. Det är slitigt, det gör ont och man blir trött, säger hon.

– Men det går i vågor. Det är en utmaning och en kick.

Ett varv är 6,7 kilometer långt. En gång i timmen går en ny signal och då gäller det att stå på startlinjen. Det gör du tills ingen annan står där – då har du vunnit.

– Det finns de som springer hela dygnet och sedan fortsätter även nästa dag. De fortsätter en bra bit in på förmiddagen.

Rasar inte folk ihop och kräks då?

– Jag har inte sett att folk kollapsar, men de blir väldigt, väldigt trötta. Får man riktigt ont eller blir skadad ska man ju inte springa vidare.

Mellan varje varv får löparen en paus. Oftast rör det sig om 10–15 minuter för mat och vila – sedan är det iväg igen. Var tredje timme serveras lite varm mat.

– När det har blivit mörkt och kanske regnar sitter det mycket mer i huvudet än i benen. Det gäller att hålla humöret uppe.

Den som vinner ligger där och tuggar på som alla andra i början, menar Anna Hadenius. Det gäller att vara klokast, inte snabbast.

– Det är väldigt socialt, alla springer i samma tempo. Och du småpratar med dem du springer bredvid.

– Jag vill slå ett slag för att de som inte är så tävlingsinriktade – som kanske jag är – kan trivas. Man kan gå av när man vill. Det är inte alls någon tävlingshets.

Dagen efter loppet räknar Anna Hadenius med att vara slut som artist.

– När man vaknar nästa morgon är man stel. Det är inte så att man inte kan gå, men man är väldigt osmidig.

30 procent fler kvinnor

I år deltar 30 procent kvinnor i loppet vilket är en fördubbling jämfört med tidigare lopp, enligt Magnus Vilson, som arrangerar Lidingö Backyard.

– En bidragande orsak tror jag är andra kvinnor som år efter år ställer upp i den här typen av oglamorösa och tuffa tävlingar. På så sätt inspirerar de andra att söka sig till sporten.