På tisdagen bekräftade Ekobrottsmyndigheten att man har gjort en razzia mot ett mäklarkontor i Stockholms innerstad, skriver Expressen. Dessutom gjordes fler razzior runt om i Stockholm.

Under fredagen häktades en person med en chefsposition vid mäklarbyrån. Ytterligare en man och en kvinna häktades, en av dem har också koppling till byrån. En fjärde person är misstänkt men släppt på fri fot.

Alla tre är häktade på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Misstankarna gäller bland annat grovt bedrägeri.

– Det är förundersökningssekretess och vi får inte ta del av så mycket information. Både jag och medarbetarna är chockade. Det är bra att det utreds. Ingen annan medarbetare är misstänkt, säger en chef vid mäklarbyrån till Mitt i.

– Allt har gått lugnt till, vi är samarbetsvilliga. Vi gör allt för att stötta våra kunder och medarbetare.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, utreder även grov näringspenningtvätt och bokföringsbrott. Utredningen har pågått sedan början av året.

Dokument och handlingar har tagits i beslag. Nu ska bland annat de misstänkta och andra personer förhöras, mer än så vill inte åklagaren Gunnar Zetterqvist gå in på.

– Hur brotten de är misstänkta för har påverkat kunder kommer jag inte gå in på, säger han.

– Det är klart att jag förstår att det skapar oro för många människor, särskilt de som är inne i lägenhetsaffärer när det här händer. När vi gör en sån här åtgärd gäller generellt att vi försöker göra det på ett sätt som drabbar tredje man så lite som möjligt. De åtgärder vi vidtagit menar jag har varit välgrundade.

Förnekar brott

Den häktade mannen i chefsposition är misstänkt för grovt bokföringsbrott och näringspenningtvätt. De kommande två veckorna tillbringar han på Kronobergshäktet med restriktioner, vilket innebär att han inte får läsa tidningar, titta på tv eller lyssna på radio.

– Det finns en risk att de påverkar utredningen. Exakt hur och vad det är de skulle kunna göra kan jag inte gå in på, säger Gunnar Zetterqvist.

Mannen nekar till anklagelserna meddelar hans advokat Behrang Eslami, som avböjer ytterligare kommentarer.

– Han förnekar de gärningar han begärts häktad för. Det ska tilläggas att det var positivt att tingsrätten redan i det här läget kommit fram till det inte föreligger sannolika skäl för misstankar om grovt bedrägeri. 

De andra två som häktats nekar också till brott. Mannen är utländsk medborgare och kan få 1,1 miljoner kronor frysta av Kronofogden efter att tingsrätten gett klartecken för kvarstad.

– Det finns en sannolikhet att personen kommer bli betalningsskyldig i framtiden, säger åklagaren Gunnar Zetterqvist.