– Man hör sorlet och musiken – det är jättehögt och pågår ett helt dygn. Och de har sån där technomusik på fruktansvärt hög volym, säger en granne på Skarpö som önskar vara anonym.

Förberedelserna för helgens fest, 19–20 juni, tros ha pågått åtminstone ett par dagar. Bilder tagna efter festen visar att det är gott om saker som släpats upp på det som kallas 12:e batteriet vid Rindö redutt, bergsklacken invid Skarpövägen på Rindö.

– Ja, det är mycket företagsamt. De klättrar upp, och drar elkabel tvärs över vägen, säger grannen.

Andra grannar menar att det inte var en elkabel utan en slang för att pumpa upp vatten till två portabla pooler som ställts upp på festområdet.

Pågick i ett dygn

Helgens ravefest började på lördagseftermiddagen och slutade inte förrän vid 10.30 tiden på söndagen. Två veckor tidigare, 5-6 juni, var det också ravefest på samma ställe. Då trodde många att det var en engångsföreteelse. Den här gången var både kommunen och polisen varskodda om vad som var på gång, men valde att inte ingripa.

– Kommunen kontaktade Folkhälsomyndigheten om vistelseförbud. Men de rekommenderade inte att ha det eftersom det innebär en stor inskränkning i den personliga friheten, säger Emilie Halvarsson, kommunpolis i Vaxholm.

Två dagar innan festen la kommunen också ut ett meddelande till allmänheten på sin webbsajt om vad som var på gång: att det handlade om ett icke tillståndsgivet arrangemang som kunde locka många tillresande ungdomar. Man bad också vuxna Vaxholmsbor att röra sig extra i Vaxholm och på Rindö för att stärka tryggheten för ungdomar som vistas i kommunen.

– Sedan är det ju olyckligt om det är mycket nedskräpning och varit högljutt. Vi gör vad vi kan mot festerna – men det har varit ett högt tryck med andra prioriterade jobb, säger Emilie Halvarsson.

På sociala medier framgår att arrangörerna städat efter sig dagarna efter festen, men om alla spår är borta är oklart.