– Se här, hela busken är underminerad. Det är som råttornas barnkammare, säger Bosse Larsson, när han pekar ut de otaliga råtthålen under syrenerna på Nytorget.

Han har bott i området i 70 år, de senaste 40 åren i ett av trähusen bredvid torget.

– Råttor har alltid funnits, men inte i den här omfattningen. De tre senaste åren har det skett en stegring.

Matar fåglarna

Jorden under buskarna ser ut som schweizerost, och hål gapar i flera av rabatterna. Runt torget står betesstationer – cementblock med råttgift – utplacerade.

– Men de behöver inte gå in där för att käka, här finns mat överallt. Det är många här som tror att de matar fåglar, men i stället göder de råttorna.

Några gnagare har dock förgiftats. Det kluriga är bara att de vanligtvis drar sig undan när de blir sjuka, och inte sällan har det blivit till Bosse Larssons hus.

– Det är ju synd om dem. De tar sig in i våra väggar, så börjar det stinka. Sedan kommer det flugor på det.

Bosse Larsson har varit i kontakt med staden, men blir hänvisad till skadedjursbekämparna Nomor. Där stöter han dock på patrull, eftersom han som privatperson inte kan beställa bekämpning på Nytorget.

– Man borde ta hit någon som täpper igen gångarna, hindrar dem från att bygga. Hela Nytorget är perforerat, och vi måste bjuda motstånd.

Generell ökning

Från stadens håll har man dock inte noterat en ökning av råttor på Nytorget.

– Det har legat på en generell nivå i hela stan de senaste åren, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare vid Stockholms stad.

– Ibland dyker någon koloni upp på ett nytt ställe, sedan bekämpar vi ner det till ett minimum. Då dyker den upp på ett annat ställe.

Däremot har råttor blivit svårare att bekämpa sedan medlet Racumin puder förbjöds av Kemikalieinspektionen 2015.

– Det var ett pulver, likt blått vetemjöl. Då var det bara att hitta gångarna och spruta ner det. Det fastnade i pälsen, och råttorna fick i sig det när de slickade sig rena. Det var som att dra en propp ur badkaret.

Staden måste överlista råttorna

I dag måste man i stället lura råttorna till att äta förgiftat bete, som finns i de stationer som står runt torget. Men som Bosse Larsson var inne på är det svårt att få råttorna att nappa, framför allt på offentliga platser där mycket annat gott finns att äta.

Att täppa igen hålen gör heller ingen större skillnad, då råttorna bara hittar eller gräver nya vägar.

– Jag gör det jag kan, och skulle problemet på Nytorget visa sig vara större, då får vi utöka bekämpningen, säger Tommy Tuvunger.