GNAGARE. Råttorna festade loss på en pizzasallad som någon slängt intill återvinningsstationen i Carlslund i Väsby. Foto: Privat

Råttor ovälkomna gäster vid återvinningsstationer

"Så här trevligt ordnar vissa djurälskande personer för sina vänner råttorna. Vid tillfället var maten framdukad på bordet och på marken. De prominenta gästerna var minst sex. De gillade särskilt pizzasalladen. Besök gärna matstället vid infarten till Carlslund."

  • Publicerad 08:30, 15 jun 2021

Det är förfärligt att folk lämnar sopor utanför återvinningskärlen.

Så skrev en Väsbybo i den lokala facebookgruppen "Det är i Väsby det händer :-)" om ett utbrett problem i många områden: råttor. Just den här bilden är tagen vid återvinningsstationen i Carlslund, men där det finns sopor finns det även råttor.

– Det är förfärligt att folk lämnar sopor utanför återvinningskärlen. Man blir så bedrövad över att folk beter sig så illa. De verkar inte förstå eller bry sig om att det lockar skadedjur, säger Väsbybon.

Även intill återvinningsstationen på Sandavägen har det dumpats sopor och vid den tidigare stationen vid Eddaparken var det också återkommande problem.

– Förutom att det är tråkigt när det inte är rent och snyggt tänker jag på småbarnen som kan bli rädda för råttorna. Och de kan ju även sprida sjukdomar.

Mikael Edenqvist är gruppchef på FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, som är ansvariga för tömning och städning av återvinningsstationerna.

Är råttor ett utbrett problem vid era stationer i Väsby?

– Nej, det är inte ett generellt eller utbrett problem. Men det förekommer då och då att gnagare befinner sig i stadsmiljöer och i synnerhet där skräp finns. Det sker även i Väsby.

Enligt Mikael Edenqvist är inte någon station mer utsatt än någon annan.

– Nej, men det förekommer då och då att det dumpas matrester. Då kan fåglar och råttor snabbt dyka upp.

Hur gör ni för att bekämpa råttor vid stationerna?

– Vi städar regelbundet alla återvinningstationer vilket är en av grunderna till att vi inte har skadedjur på platsen. Om det sedan har blivit ett frekvent problem, behöver vi kombinera städningen med att anlita en skadedjurssaneringsfirma som gör en besiktning och sedan åtgärder.

Städas det tillräckligt ofta?

– Ja, men vi har ibland ett problem med att det kastas skräp på marken och dumpas annat avfall på återvinningstationerna som bara är till för förpackningar och tidningar. Här skiljer inte Väsby ut sig utan det har blivit ett ökande problem på många orter i Sverige. Det innebär att även om FTI städar och saneringsfirmorna sanerar skadedjur så matas skadedjuren med det som dumpats.

GNAGARE. Den här råttan festade loss på en pizzasallad som någon slängt intill återvinningsstationen i Carlslund i Väsby. Foto: Privat