Hizb ut-Tahrir beskrivs av terrorforskaren Magnus Ranstorp som en hyperradikal, hypermilitant och panislamistisk rörelse, som inte erkänner några andra religioner än islam, och arbetar för en världsomspännande islamisk stat.

Just nu håller de på med rekrytering i Järva, något SVT först rapporterade om.

Gruppen arbetar både öppet och dolt, och annonserar sina föreläsningar på sociala medier samtidigt som de enligt Magnus Ranstorp rekryterar till hemliga celler och nätverk, och har interna studiecirklar.

– De är i regel otroligt verbalt skickliga, och fokuserar på att värva unga människor. De jobbar även genom att infiltrera moskéer och klubbar för att informera om vikten av att skapa kalifat, säger Magnus Ranstorp.

Rörelsen beskriver sig själv som icke våldsbejakande, men enligt Magnus Ranstorp är de radikala och kompromisslösa på andra sätt.

– De är extremt fokuserade på att barn ska uppfostras enligt strikta islamska värderingar, att kvinnan ska vara heltäckt och inte frigöras.

Samtidigt tycker han det är viktigt att påpeka att de inte är en stor rörelse i Sverige. Den största utbredningen i landet finns dock i Järva.

– Men de flesta fördömer gruppen, jag har sett att både moskéer och civilsamhälle har gått ut och sagt att de tar stort avstånd.

Är inte olagligt

Från polisens sida känner man till de senaste veckornas händelser där rörelsen affischerat, lagt flygblad i brevlådor och delat ut dem på stan. Martin Marmgren, gruppchef för områdespolisen i Järva, säger att han har full förståelse för att det kan väcka känslor, men att polisen inte kan göra så mycket åt situationen.

– Det är inget i materialet som är brottsligt, inget som hamnar i kategorin hets mot folkgrupp. Vi har fri åsiktsbildning och religionsfrihet i Sverige, och även om vi kan förstå folks oro så är det inte olagligt att sprida den här sortens budskap, säger Martin Marmgren.

Hans intryck är dock att människor generellt inte är vidare oroliga, utan att det rör sig om några enskilda individer som hört av sig och undrat.

Stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista, Ole-Jörgen Persson (M), fördömer rörelsen. Han uppmanar alla som är oroliga för att till exempel ens barn håller på att värvas av gruppen ska ta hjälp av stadsdelsförvaltningen.

– Man kan alltid höra av sig till medborgarvärdar, fältare eller andra från stadsdelen. Vi arbetar emot allt det de här människorna står för. Jag känner mig trygg i att boende på Järva delar den uppfattningen, säger han.

Efter att Mitt i publicerat artikeln skickade Hizb ut-Tahrir ett pressmeddelande där de skriver att de inte har som syfte att etablera ett kalifat i Sverige eller i västvärlden, utan ”arbetar för att återuppta det islamiska livet genom att återetablera kalifatet i den islamiska världen”.

De skriver även att de inte förespråkar våld.