Rädda Barnen Välfärd ska ta över driften av Spånga Folkan, Blå huset, Grottan och Hjuset (ej på bilden). Foto: Mitt i

Rädda Barnen tar över fritidsgårdar

Nu tar Rädda Barnen över driften av ett antal fritidsgårdar i Spånga-Tensta. Tanken är att den nya verksamheten ska utformas ihop med ungdomarna.

  • Publicerad 11:20, 22 okt 2020

I februari 2021 ska Rädda Barnen börja sköta aktiviteterna i Spånga-Folkan, samt ta över driften av Blå Huset i Tensta, Hjuset i Hjulsta och Grottan i Spånga – genom nysatsningen "Rädda Barnen Välfärd".

Det är första gången som Rädda Barnen vinner ett anbud och ska driva välfärdsverksamhet, och tanken är att de i framtiden ska ta över och driva fler institutioner i samhället.

– Barn och ungdomar är vår viktigaste målgrupp, och Spånga-Tensta är ett område där vi vill finnas och göra skillnad. Vi vet att ungdomar behöver en trygg miljö och en meningsfull fritid med stimulerande aktiviteter, där vuxna kan möta dem i ögonhöjd, säger Johannes Nilsson, vd för Rädda Barnen Välfärd.

Ska utformas med unga

Verksamheterna ska utformas i samarbete med ungdomarna och civilsamhället. Tanken är att de ska samverka med andra aktörer som lokala företag, stadsdelen och skolor, samt ha ett nära samarbete med olika föreningar inom kultur och idrott, berättar Johannes Nilsson.

– Det kommer vara många samarbeten, och vi ser gärna att ungdomarna tar egna initiativ som leder till nya föreningar och grupper. Visionen är att vara en trygg punkt där unga får vara huvudpersoner, ta plats och forma sina egna drömmar. Vi vill vara en positiv kraft i deras uppväxt, säger han.

Nu påbörjas arbetet med att träffa personal och förbereda för övergång.

– Personalen är vår viktigaste resurs, och de behöver jobba förebyggande i sitt arbete för att bygga en positiv och trygg miljö med tydliga riktlinjer, säger Johannes Nilsson.

Vann upphandlingen i somras

2019 beslutade den grönblå majoriteten i Spånga-Tensta att lägga ut fyra fritidsgårdar på entreprenad.

Beslutet togs efter att man genomfört en analys av verksamheten vid stadsdelens fem fritidsgårdar, och konstaterat att de inte lockar särskilt många.

Fritidsgårdarna lades ut för upphandling i somras. Då vann Rädda Barnen, vilket överklagades av Fryshuset, och förhandlingar fortsatte fram till förra veckan, då Rädda Barnen återigen vann.

Visa merVisa mindre