Mottagningen på Sollentunavägen använder en yta på 980 kvadratmeter men hyresavtalet, som sträcker sig till slutet av maj nästa år, är på hela 2 800 kvadratmeter. Förvaltningen har försökt hyra ut delar av lokalen i andra hand, men inte hittat någon hyresgäst.

– Vi hade större ambitioner med lokalen. Tanken från början var att ha två mottagningar, men det blev inte så. Nu har vi varit där i snart tio år och har känt allt mer att lokalen ligger lite isolerat och inte passar oss så bra, säger Victor Lindfors, verksamhetschef för Psykiatri Nordväst.

Mer centralt läge

Den nya lokalen på Tingsvägen är lagom stor, cirka 945 kvm, och efter anpassning bedömer Stockholms läns sjukvårdsområde att den kommer att passa mottagningen som bedriver öppen vård dagtid mycket bra.

En annan fördel är att lokalen har ett betydligt mer centralt läge med bättre allmänna kommunikationer”, menar förvaltningen. Det är en fördel inte bara för patienter utan även för rekrytering av personal till mottagningen, resonerar man.

I samma byggnad på Tingsvägen driver förvaltningen sedan tidigare mottagningar inom både psykiatri och primärvård; BUP Sollentuna, Sollentuna Beroendevård och Turebergs Vårdcentral.

Där finns även bland annat laboratorium (Karolinska Universitetssjukhuset), Folktandvård och externt driven gynekologmottagning – plus Sollentuna Habiliteringscenter i huset intill.

Lägre kostnader

Allt detta betyder enligt förvaltningen att den nya lokalen är bättre anpassad till Psykiatri Nordvästs lokalbehov, ger ökad patientnytta, och har ett mer centralt läge i Sollentuna.

Till detta kommer dessutom att lokalen på Tingsvägen innebär lägre hyreskostnader, bortsett från en period på nio månader med dubbelhyra. Lokalkostnad för den nuvarande lokalen är cirka 7 miljoner kronor per år, medan den nya lokalen kommer att kosta cirka 2,4 miljoner kronor per år.

– Det känns väldigt positivt, och jag har inte hört någon som har haft något negativt att säga, säger Victor Lindfors.

Kan det möjligen vara inte enbart bra att ha väl många verksamheter så som beroendemottagning, habiliteringscenter och psykiatrimottagning samlade?

– Jag har lite svårt att se det. Vi har alla det nära oss, psykiatrisk problematik och beroendeproblematik. Det finns bland oss, även om det inte syns. Det är bra om det ses som en sjukdom som alla andra, om psykiska problem kan avstigmatiseras.

Kontraktet för lokalen på Tingsvägen kommer att gälla från den 1 augusti i år till den 31 juli 2031.