Planerna på att göra Snösätra till ett permanent kulturkvarter tuffar på och i år är planen att infrastruktur ska komma på plats. Från och med april ska föreningen Kulturkvarter Snösätra åter väcka liv i platsen med graffiti, dans, musik och annan kultur.

Men nu har föreningen kommit på kant med staden som i närtid planerar att riva en byggnad i området, där en målning finns på ena fasaden.

– Skandal. De förstår sig inte på våra syften och visioner med kulturkvarteret. Det är ett för stort maskineri i staden, med för många förvaltningar och nämnder, säger Mikael Rickman, ordförande i Kulturkvarter Snösätra och fortsätter:

– Det här är mitt i gränden, och områdets största vägg. Det är ett funktionellt, viktigt hus som de vill riva. Inte ett skjul.

Huset som staden vill riva, men planen är att väggen ska bevaras.

Huset som staden vill riva, men planen är att väggen ska bevaras.

Julia Lindblom

Han menar att det rivningshotade huset är avgörande för att få till den mötesplats som planeras.

"Reglerna styr"

Stadens förklaring till rivningen är att byggnaden står på en arrendetomt och att den lämnats kvar där av en tidigare arrendator.

"Det är reglerna kring hur arrende fungerar som styr det. Vi har uppdraget att arrendera ut mark i Snösätra, och en del av det löpande arbetet är att göra arrendetomterna redo för nya arrendatorer. I det här fallet behöver då en byggnad rivas" skriver Ragnhild Fahleryd, enhetschef för markförvaltning på exploateringskontoret, i ett mejl till Mitt i.

Senare tillägger exploateringskontoret i ett nytt mejl till Mitt i att stadens avsikt är att bevara husväggen med målningen, och att det aldrig varit tanken att riva den.

Något som Mikael Rickman inte ger mycket för.

– Det är en efterhandskonstruktion. De känner väl att det börjar bli hett om öronen, men vi tror inte på att det går att riva huset och bevara en vägg.

Manifestation

I helgen hölls en manifestation, med tal och öppen scen, för att bevara byggnaden och enligt uppgift från kulturföreningen kom runt tusen personer.

– Det var unga och gamla som undrade vad staden håller på med. Jag blev rörd av att det kom så många, säger Mikael Rickman.