Förslaget. Gunnar Lind visar Regionens förslag på hur och var man kan anlägga en helikopterbas i skogen vid Tjustviksrundan. Foto: Eva Tonström

Protester mot helikopterbas i populärt naturområde

Värmdö kommun och Region Stockholm har tagit fram ett förslag på var man kan lägga en ny helikopterbas – i Tjustvik, ett område planerat att bli naturreservat.

  • Publicerad 17:35, 15 jan 2021

Region Stockholm behöver en ny bas för länets ambulanshelikoptrar. En av platserna som utreds är Värmdö, där man tittar på ett område i skogen vid Hålludden, nära Värmdöleden.

Basen skulle då ligga på ett berg intill den populära promenadslingan Tjustviksrundan, med in- och utfart från Hålluddsvägen. Där skulle rymmas tre parkeringsplatser för helikoptrar, en landningsplats, en hangar, bränsletank och förråd.

"Det här är vansinne"

Problemet är bara att det här området är inringat i kommunens översiktsplan som ett planerat naturreservat eftersom det finns höga naturvärden och används för rekreation av många människor. Där finns många vandringsleder och rastplatser som utnyttjas flitigt.

Det här har skapat ilska och oro hos människor som bor och promenerar i området.

– De kommer att behöva spränga stora delar av berget och hela området skulle bli väldigt bullerstört, det vore vansinne. Det skulle drabba en massa människor och djur i det här området. Regionen räknar med cirka 15-30 in- och utflygningar per dag, säger Gunnar Lind, Tjustviksbo och engagerad i Nätverket Tjustviks naturreservat.

Han och flera andra har delat ut flygblad, gjort skrivelser till kommunen och startat en namninsamling på nätet för att få dem att tänka om.

100 hästar i området

Ett annat problem med placeringen är alla hästar som finns i området – upp emot 100 stycken. Bland annat ligger Gustavsbergs ryttarsällskap i närheten, med ett ridgymnasium med elever från hela landet, och de, liksom övriga stall i området, använder dagligen de ridvägar som kommunen varit med och anlagt de senaste åren.

– Vi tycker att det är viktigt att räddningshelikoptern finns i Värmdö, men att det borde gå att hitta en bättre plats. Här i Tjustviksområdet har kommunen investerat ett par miljoner kronor i ridvägar. De blir med stor sannolikhet obrukbara om helikoptern är stationerad så nära, då hästar är flyktdjur och oftast rädda för plötsligt buller som rör sig tätt ovanför huvudet på dem, säger Eva Bergström, ordförande i Värmdö Hästvägar.

– Här har vi ett fantastiskt ridvägsnät som vi arbetat för att få till under många år och det vore väldigt sorgligt om allt har varit förgäves, tillägger hon.

En annan plats som nämns som möjlig i andra hand på Värmdö, är Mölnvik söder om motorvägen.

Reservat eller helikopter

Moa Öhman, ansvarig tjänsteman för arbetet med kommunens nya översiktsplan, där den nya helikopterbasen finns med, säger att inget är beslutat ännu.

– Det finns en politisk vilja att få ambulanshelikopter till Värmdö och Regionen förordar den här platsen vid Hålludden för att det ligger centralt och lättillgängligt för dem, nära motorvägen, säger hon.

– Men vi måste ta ställning till om vi ska ha ett reservat där eller en helikopterbas, det går ju inte att kombinera de två, tillägger hon och säger vidare att det är inte är säkert att den utpekade platsen kommer att finnas med i det slutliga förslaget till översiktsplan.

Frågan om Värmdö ska få tillbaka ambulanshelikoptrarna igen, efter att de togs bort från Mölnvik, har diskuterats i flera år. De personer tidningen träffar understryker att de vill ha helikoptrarna tillbaka, men att det måste finnas en bättre placering.  

– Varför kan man inte lägga den här basen till exempel mellan Byggmax och nya återvinningen, i ett område som redan är exploaterat och bullerstört? Säger Margareta Ljung Westerberg, som också bor i området.

Politikerna ska besluta om en ny översiktsplan för Värmdö kommun senare i vår. Slutligt beslut om helikopterbasen fattas av Region Stockholm.

Protesterar. Margareta Ljung Westerberg, Ingrid Börge, Gertrud och Bengt Berglund och Gunnar Lind är några av de boende i området som engagerar sig i frågan. Foto: Eva Tonström

Stör djurlivet. Hästhagarna ligger precis intill det område där den nya helikopterbasen föreslås ligga, på bilden Margareta Ljung Westerberg. Foto: Eva Tonström

Naturvärden. Margareta Ljung Westerberg, Gunnar Lind och Bengt Berglund intill en de allra äldsta ekarna i området. Foto: Eva Tonström

Poppis slinga. På berget ovanför populära Tjustviksrundan föreslås den nya helikopterbasen ligga. Foto: Eva Tonström

Planerad bas. Det rödstreckade området i bilden kan bli ny bas för Regionens helikoptrar. Foto: Tjustvik.se

Här är alternativen

Region Stockholms alternativ för en ny helikopterbas i Stockholm, i prio-ordning:

1. Bromma flygplats

2. Ullna, Österåkers kommun

3. Mellingeholm, Norrtälje

4. Hålludden, Värmdö

Visa merVisa mindre