Från öst till söder protesterar boende i Hjorthagen, Tanto och Danviksklippan. Från och med 13 december drar SL in 55:ans buss.

Redan i våras samlade Hjorthagenbor in omkring 750 namnunderskrifter för att stoppa förslaget.

– Det är över 2000 människor som bor i Hjorthagen. Innan pandemin åkte jag buss fyra gånger per dag, och vi är väldigt många här som tycker att det är förfärligt att 55:an försvinner. I och med att den funnits så länge har folk anpassat sina liv och till exempel lagt sina läkarbesök, vårdcentral, rehab och folktandvård efter den, säger Hjorthagenbon Evy Robertsen.

Annan busslinje räddades

I en så kallad paketlösning har SL ersatt linjen genom att förlänga 54:ans tur. Hjorthagenborna menar att det blir en omväg, samtidigt som de förlorar kontakten med linjer som 1 och 2 vid Stureplan.

– Det har varit två upprop från Hjorthagen som skickats till alla instanser, men det är dålig återkoppling. Nu planerar vi ett nytt! Det blir en försämring med glesare turer och långa omvägar. Vi förlorar förbindelser till stan, det är inte schysst, säger Hjorthagenbon Mattias Ågren.

Han hänvisar till 76:ans linje som SL också drog in, men återinsatte efter protester.

– Ska journalisters röster på 76:an väga tyngre? Det kan man ju bli lite förbannad över.

Omöjligt att byta

Även boende på Tanto och Henriksdalsberget på Södermalm har engagerat sig. Inger Lindberg Bruce är ordförande i HSB Brf Tanto, och hon säger att det är omöjligt att alla som ska vidare in till stadens centrala delar måste byta i Slussen.

– Och att ta tunnelbanan vid Zinkens damm innebär ca 15-20 min promenad med rullator, vilket inte är ett alternativ. Inte heller 4:ans buss vid Södra station, den trafikerar inte heller de centrala delarna, utan förutsätter byte. Gör om gör rätt! Vi behöver snarast få tillstånd en ändring av beslutet att ändra linjesträckning av buss 55 och 53 och den försämrade vintertidtabellen!