Det började sommaren 2020, när pandemin precis hade slagit till. Alla spelningar ställdes in, från Nya Zeeland och Turkiet till Italien och Finland. Så det var bara att anpassa sig och tänka nytt, berättar musikern och Ingaröbon Anders Paulsson.

– Jag tänkte, kan jag göra något litet här i trädgården? Så jag skrev i en lokal Facebookgrupp för att undersöka intresset, direkt dök ett 30-tal personer upp. Och på den vägen är det.

– Att ta hem en massa folk i min egen trädgård var något helt otänkbart för mig tidigare, men pandemin vände på det. Jag tycker särskilt mycket om efterminglet, det är jättetrevligt!

Porten till spelplatsen. Är en trappa upp på ett berg, kantad av rhododendron.

Porten till spelplatsen. Är en trappa upp på ett berg, kantad av rhododendron.

Eva Tonström

Nu har Anders Paulsson fyllt sin trädgård med musik och publik tre somrar i rad och konceptet fortsätter. Sommarens fem konserter hoppas han blir fullbokade. Det innebär så många stolar som får plats på hans gräsmatta, runt 100 personer.

– De allra flesta som brukar komma bor här i området, de är mina grannar. Många brukar ta med sig något att äta och dricka, och något att sitta på. 

Spelat i 28 länder

Anders Paulsson har frilansat som musiker och spelat i olika konstellationer i större delen av sitt liv, i olika delar av världen. Hans instrument är sopransaxofon.

– Jag gjorde min första USA-turné redan 1976 och har hunnit jobba i 28 olika länder, så man har samlat på sig en del erfarenhet, och lärt känna många. 

Sommarens repertoar är en blandning av jazz, klassisk musik, folkmusik, opera, visor och en familjeföreställning. Anders deltar själv i någon form, i varje konsert, med sin sopransaxofon.

– Jag hoppas att trädgårdskonserterna blir tradition. Jag vill att folk ska komma hit och bli överraskade av fin musik som de inte har hört tidigare, ta del av olika genrer.

Alltihop arrangeras numera av Ingarö kulturförening, som startades förra året, ihop med Anders. Och det är inte svårt att få musikerna att komma ut till Ingarö, fler hör av sig än de har plats för.

– Intresset har tagit fart, både bland artister och publik, det är väldigt roligt. 

Premiären äger rum 23 juli och först ut är Svenska lyxorkestern, med Jan Bengtsson, soloflöjtist i Kungliga filharmonikerna. Årets stora namn och dragplåster är jazzmusikern Amanda Ginsburg, som står på scenen i augusti.

– Det är många som känner till henne och tycker om hennes musik så jag tror att hon kommer dra mycket publik. Det blir kul!

Jazzsångerskan Amanda Ginsburg.

Jazzsångerskan Amanda Ginsburg.

Elvira Glänte

Saxofonkvartett: Sebastian Fjellheim, Ulf Tilly, Per Friman och Anders Paulsson.

Saxofonkvartett: Sebastian Fjellheim, Ulf Tilly, Per Friman och Anders Paulsson.

Ingemar Johansson