Totalt hade S2H Förskolor uppemot 200 förskoleplatser i Danderyds kommun, fördelat på tre förskolor:

Skattkistan, Prästkragen och Charlottenbergs förskola.

Nu finns bara den sistnämnda kvar. Under det gångna året har den privata verksamheten S2H förskolor fått stänga två, Skattkistan och Prästkragen, efter riktade tillsyner av kommunen. Prästkragen var redan planerad att stänga sedan innan.

Enligt tillsynerna fanns det brister i säkerheten. Förvaltningsrätten rev dock upp beslutet.

Kommunen valde att inte ta ärendet vidare.

Om det varit brist på förskoleplatser i kommunen hade de inte varit här i dag, menar Ingemar Torkelsson som var rektor på Prästkragen.

– Nej, då hade situationen varit annorlunda. Då hade man varit mer mån om att det skulle fungera i stället för att stänga eftersom det skulle behövas platser, säger han.

Förvaltningsrättens beslut blev en vinst och nu behöver de reparera ett skadat rykte, menar Susan Hellström, vd på S2H förskolor.

Hon är kritisk till hur det har hanterats.

– Vi har alltid kunnat ha dialog med kommunen tidigare. Det var inte möjligt den här gången, det var som att de hade bestämt sig på förhand.

Susan har drivit förskolan i många år och har tidigare gått ut och bemött resultaten från tillsynerna om säkerhetsbrister. Problem som åtgärdats, menar hon.

De menar att den senaste Våga visa-enkäten, där vårdnadshavare svarar på hur de upplever barnens förskola, ger gott betyg. Vid skolstängningarna engagerade sig föräldrarna för skolan – också ett gott betyg.

Men de har påverkats, menar Susan Hellström.

– Ja, frågan kommer upp då och då, det tycker jag vi märker på kön också.

Till följd av händelserna sitter de i dag på två hyreskontrakt. Förutom vikariat som avslutats har personalen kunnat stanna, berättar de.

Susan Hellström svarar på deras vision om framtiden.

– Vi har inga planer på att öppna Prästkragen men Skattkistan är eventuellt på gång att öppnas igen, säger Susan Hellström.

Susan Hellström, S2H Förskolor Danderyd

Susan Hellström, S2H Förskolor Danderyd

Anton Kyhlbäck

Hänger inte ihop

Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i utbildningsnämnden tillbakavisar att stängningen av förskolorna inte hänger ihop med det minskade behovet av förskolplatser.

– Nej, nej, nej. Något sådant finns inte på kartan. Det enda vi är ute efter barnen ska vara trygga och verksamheten ska vara bra.

Ulla Hurtig Nielsen kommenterar utgången i rättsfallet – något de inte valde att överklaga.

– Vi hade gjort fel när vi hänvisade till lagtexten.

Varför överklagar ni inte det?

– Vi ser ingen direkt vits med det.

Hon menar att det viktigaste är att barnen får en bra förskoleverksamhet. Något de menar S2H förskolor har på Charlottenberg.

– Vi har tillsyns vart tredje år. S2H har vi redan haft och vi kan inte förfölja dem.

"Inget personligt"

Kritik som riktats har varit att Danderyds kommun inte haft tillräckligt god dialog.

– Jag förstår att de försvarar sitt. Vi tänker enbart på verksamheten för barnen, det är inget personligt mot dem.

Är man skyldig en ursäkt?

– För att vi fattat ett beslut att stänga som sen upphävdes? Nej, utbildningsnämnden var enig i besluten och det var för barnens bästa.