Det är svårt med befolkningsprognoser och skolor. Det understryker Ulla Hurtig Nielsen, ordförande i utbildningsnämnden (M) i Danderyd. Något de sett är att antalet barn minskat mer än vad man trott.

– Det är en tendens som har hållit i nu i sex till sju år, säger hon.

Ekonomi i balans

Att flera förskolor stängts på relativt kort tid har gynnat kommunen ekonomiskt.

– Vi har just nu ganska precis så många platser som behövs. Det är nästan så vi har fullt och det gör att förskolorna i kommunen har en ekonomi i balans.

Bara under det gångna året har fyra privata skolor fått stänga, varav en på kort tid efter tillsynsbesök av kommunen. Ett beslut som senare revs upp av förvaltningsrätten. I början på 2023 fick Tranbärs förskola stänga när ett tillfälligt bygglov inte förlängdes.

Förra påsken brann dessutom föräldrakooperativet Eneby förskola ner till grunden. Som Mitt i tidigare berättat kommer förskolan inte att byggas upp igen.

Ser man ytterligare ett par år tillbaka har sju förskolor i Danderyd stängt. Två av dessa kommunala förskolor; Baduhild förskola och Norra Åsgårds förskola.

Lättare att anpassa

Under det gångna året har en av de stora nyheterna i Danderyd varit den om omorganisationen av Danderyd kommuns grundskolor.

Någon liknande planeras inte kring förskolorna. Även om befolkningsprognosen är bekymrande känner man att man har koll på läget, säger Ulla Hurtig Nielsen.

– Men det är klart att vi tittar på hur det ser ut i framtiden. Förskolor är också mindre än grundskolor, och då blir det lättare att hantera om vi skulle se att behovet sjunker.

Ukrainakrisen är ett exempel som kan påverka – då det plötsligt behövdes fler platser.

– Men det gick bra och jag tycker vi hanterade det väl, säger Ulla Hurtig Nielsen.