När prestigefulla tv-galan Kristallen hölls för 19:e gången duggade priserna tätt över produktioner och personer kopplade till Järva. Ett av galans finaste priser, Årets kvinnliga huvudroll i en tv-produktion, gick till Evin Ahmad, uppvuxen i Akalla, för rollen som Leya i Netflixsuccén Snabba cash.

"I en roll som är kluven mellan två världar och som utsätts för extrem press för att lyckas balansera ambitioner och relationer hittar Evin Ahmad med sin starka närvaro hela tiden nya mänskliga lager och nyanser", löd motiveringen.

På scenen fick Evin Ahmad frågan om hur hon gjort för att få Leya så enkel att tycka om, trots att hon har en så pass komplicerad karaktär.

– Jag tycker kanske att det är viktigt. Jag försöker porträttera de kvinnor jag själv har saknat och vill se, jag gillar att utmana lite och vara lite rebellisk, kan man säga, svarade hon.

Innan hon gick av scenen bad hon om ordet återigen.

– Jag skulle bara vilja säga en sak lite kort. Förra året var det 62 personer som dog i skjutningarna, och i år är det över 30 personer. Jag skulle vilja dedikera det här priset till alla mammor, pappor, bröder och systrar som har förlorat någon.

Evin Ahmad under prisutdelningen på Kristallengalan.

Evin Ahmad under prisutdelningen på Kristallengalan.

Alma Bengtsson/SVT

"Mamma, jag älskar dig"

Även motspelerskan Ayaan Ahmed från Tensta, fick ta emot pris för Årets biroll för sin tolkning av karaktären Nala.

"Med attityd och osviklig karisma växer rollfiguren Nala för varje scen i fortsättningen av Snabba Cash. En skådespelarinsats med unik pondus och lyskraft prisas med en Kristall för bästa biroll."

– Jag vill börja med att tacka mina fantastiska skådiskollegor, ni är bäst, på riktigt. Och sedan, mamma, jag älskar dig, sa Ayaan från scenen, till publikens jubel.

 Ayaan Ahmed tar emot pris för Årtes biroll på Kristallengalan.

Ayaan Ahmed tar emot pris för Årtes biroll på Kristallengalan.

Alma Bengtsson/SVT

Bakom rubrikerna

Priset för Årets faktaprogram gick till SVT:s "Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna". Precis som titeln vittnar om ger programmet en inblick i världen bakom de gängkonflikter som så ofta skrivs om i media. Här möter man både unga kriminella, anhöriga till offer, polis och åklagare.

Mycket av serien utspelar sig i Järva.

– Vi var mycket i Järvaområdet, vi möttes, vi pratade. Jag är så otroligt glad och tacksam att så många vågade ställa upp och hade det modet, det var inte självklart, sa producent Kicki Sehlstedt från scenen.

Libaan Warsame förlorade sin son i gängvåldet, trots att han inte var engagerad i kriminalitet. Enligt polisen var sonen på fel plats vid fel tillfälle – ett oskyldigt offer.

I serien får man träffa Libaan, som bland annat grundat föreningen ”Stoppa skjutningarna”, för att ge stöd åt andra som förlorat nära och kära.

– Jag har dedikerat mitt liv för att hjälpa och stötta andra föräldrar, och jag är så glad för att jag fick berätta min historia. Skjutvapenvåldet som sker i vårt land måste stoppas, och det gör vi tillsammans. Det här är ett virus som sprider sig i hela landet.

Skärmavbild Kristallen SVT

Skärmavbild Kristallen SVT

Skärmavbild Kristallen SVT