Bostadsmarknaden är ofta i hängmatteläge under sommaren. Och juli var extra sömnig, visar siffror från Svensk mäklarstatistik. I Sigtuna kommun sjönk priserna på både bostadsrätter och villor.

Priserna på villor sjönk med 9,5 procentenheter under det senaste 12 månaderna i Sigtuna kommun. För bostadsrätterna var nedgången också stor under samma tidsperiod. De gick ner med 5,8 procentenheter. Men det är utvecklingen under de senaste tre månaderna av försäljningar av bostadsrätter som sticker ut. På de månaderna sjönk priserna med 10,4 procentenheter, mest i länet.

– En stor det som har sålts har varit till salu ganska länge och då har priserna sänkts på dem. Sedan är priserna i Sigtuna kommun lägre än på andra ställen och det beror mest på låg omsättning och de som säljs har varit i ganska dåligt skick, säger Jonas Dackman, mäklare på Svenska mäklarhuset i Sigtuna.

Mäklarbyråerna vill ha att göra i Sigtuna kommun.

Mäklarbyråerna vill ha att göra i Sigtuna kommun.

Mostphotos

Kan vara på väg upp

I Storstockholm sjönk priserna på bostadsrätter med en procent i juli medan villapriserna har stått stilla i Stockholm såväl som i resten av landets storstadsområden. I länet sjönk priserna för villor med 9,2 procentenheter under det senaste året.

Men i höst tror flera mäklare på ökad aktivitet – och stigande priser.

– Känslan nu på lokalmarknaden är att nu i höst kommer det att komma ut fler objekt. Det finns ett behov av att flytta. Många har väntat under hela pandemin. Det märker vi också på att det i Sigtuna har kommit fler på visningarna än vad det har gjort på länge, säger Jonas Dackman.

En lokal trend har blivit längre tillträdestider så att köparen har tid att hinna sälja.

Enligt Andreas Moritz, vd Skandiamäklarna, ligger nu bostadspriserna på nivåer som är jämförbara med läget före pandemin.

– Något vi ser framför oss är att kunder kommer bli mer selektiva när de väljer objekt. Bostadsrätter tillhörande bra föreningar kommer gå snabbare och säljas dyrare, detsamma gäller välskötta hus med bra, kostnadseffektiva uppvärmningssystem, säger han.

479 bostadsrätter såldes

Sammantaget i Sigtuna kommun såldes 148 villor till ett medelpris på 5 092 000 kronor under de senaste tolv månaderna. 479 bostadsrätter såldes under samma tidsperiod där medelpriset hamnade på 2 184 000. Att priserna sjunkit kan ha med den höjda räntan att göra.

– Det har inte minst att göra med de stora skillnaderna på räntenivåerna nu jämfört med 1,5 eller 2 år sedan. Då var 1,5 procent ränta normalt – nu kan det vara 4-5 procents ränta, säger Andreas Moritz.

Frågan som alla ställer sig nu är, enligt Mäklarsamfundets kommunikationschef Joakim Lusensky, hur priserna kommer utveckla sig under hösten.

– Majoriteten av Mäklarsamfundets medlemmar tror på oförändrade priser, men det är fler som tror på stigande än sjunkande priser, säger Joakim Lusensky.

Jonas Dackman är mäklare på Svenska Mäklarhuset i Sigtuna.

Jonas Dackman är mäklare på Svenska Mäklarhuset i Sigtuna.

Pressbild